Economie

Patru explotaţii din Teleorman au solicitat vaccinarea voluntară contra Bluetongue

vaciConform situației exploatațiilor comerciale de bovine care au solicitat vaccinarea voluntară contra Bluetongue, boala limbii albastre, întocmită de ANSVSA la nivel naţional, doar 157 de exploatații comerciale din 32 de județe au solicitat, până la finele lunii septembrie, vaccinarea împotriva bolii limbii albastre, reprezentând un număr de 167.961 de doze de vaccin. Printre aceste exploatații comerciale se regăsesc şi patru din Teleorman. Efectivul de  bovine pentru care s-a solicitat acordul privind vaccinarea voluntară contra Bluetongue la nivelul judeţului este de 863, iar numărul dozelor de vaccin pentru care s-a dat acordul de utilizare a fost de 1.906 doze, se arată în situaţia exploataţiilor comerciale de bovine care au solicitat vaccinarea voluntară contra Bluetongue, întocmintă de ANSVSA.

În prima jumătate a anului 2015, potrivit datelor oficiale publicate de Organizația Mondială pentru Sănătate Animală, în România nu a apărut niciun focar de boală a limbii albastre, care se manifestă în special la bovine, însă, în luna septembrie 2015 au fost semnalate mai multe focare, în nordul României. La data de 1 octombrie, în evidențele Organizației Mondiale pentru Sănătate Animală existau mai multe focare de Bluetongue, apărute în județele Botoșani (primele cazuri) și Suceava.

Anul acesta, în Teleorman nu s-a înregistrat nici un caz de boala limbii albastre, însă în 2014, au fost înregistrate zeci de cazuri de îmbolnăvire.

Boala limbii albastre nu afectează omul, dar produce pagube economice, din cauza restricţiilor aplicate mişcării animalelor. Bluetongue este cauzată de un virus care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage şi nu prin contactul direct între animale. Boala afectează rumegătoarele domestice și sălbatice şi are caracter sezonier. Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, procentul de îmbolnăvire putând ajunge, uneori, la 100% din efectiv.

Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala. Proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.