Social

“Păstrează-ți surprizele doar pentru vacanță!” – Acțiune derulată de polițiștii teleormăneni

La nivelul județului Teleorman, Ziua europeană de prevenire a furturilor din locuințe a fost marcată miercuri, 16 iunie, prin acțiuni de informare a cetățenilor din municipiul Alexandria, cu privire la modalităţile prin care își pot proteja locuinţa pentru a nu deveni victime ale furturilor.

Echipe formate din polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Teleorman, împreună cu partenerii lor, reprezentanți ai Primăriei municipiului Alexandria şi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Teleorman, au fost prezente în zona centrală a orașului, în zonele de case, dar și de blocuri.

Prin materialele informative – afișe și pliante, dar și prin discuții directe cu cetățenii, oamenii legii le-au făcut oamenilor recomandări pentru protejarea locuinţei şi a bunurilor. Astfel, autoritățile recomandă cetățenilor ca, în cazul în care locuiesc la bloc, să ceară administraţiei montarea unui interfon la intrarea în scară, dotarea cu încuietori corespunzătoare a uşilor de la subsol, terase sau intrări suplimentare şi iluminarea bună a holurilor şi palierelor imobilului; să se asigure că dispozitivul de amortizare montat pe uşa de la intrarea în bloc asigură închiderea completă a acesteia; să monteze o încuietoare de înaltă siguranţă la uşa de acces în locuinţă; aceasta trebuie să nu permită accesul, din exterior, la şuruburile de prindere, iar butucul yalei să fie complet introdus în corpul uşii, pentru a evita prinderea şi ruperea lui; să asigure ferestrele prin montarea de grilaje, acestea îi descurajează pe hoţi. Celor care locuiesc la casă, oamenii legii le recomandă să monteze un sistem de supraveghere video în exterior, care să înregistreze orice activitate care se desfăşoară în curtea casei; să ia în calcul instalarea unui sistem de iluminare cu senzori de mişcare şi a unuia de protecţie perimetrală, care avertizează asupra pătrunderii unor persoane străine în curte.

De asemenea, cetățenilor li se recomandă să instaleze un sistem de alarmă în locuință; când lipsesc de acasă să se asigure că toate uşile şi ferestrele sunt încuiate; dacă lipsesc o perioadă mai lungă de timp, să apeleze la o persoană de încredere care să ridice corespondenţa; să înlocuiască cât mai repede încuietorile defecte sau ale căror chei le-au pierdut.

„Nu uitaţi că şi lumea virtuală este parte din viaţa noastră: Atunci când plecaţi pentru o perioadă mai lungă de acasă, nu faceţi acest lucru public pe internet; Nu vă transformați conturile de pe rețelele de socializare în surse de informaţii pentru infractori! Faceţi-le inaccesibile pentru persoane necunoscute şi manifestaţi o atenţie sporită la datele personale şi fotografiile pe care le postaţi; Evitaţi prieteniile cu persoane pe care nu le cunoaşteţi în realitate şi nu dezvăluiţi date despre dumneavoastră celor pe care i-aţi „întâlnit” doar în mediul online”, transmite IPJ Teleorman.

La nivelul județului Teleorman, în primele cinci luni ale anului 2021, au fost sesizate 131 furturi din locuințe, cu trei mai multe față de perioada similară a anului trecut, potrivit cifrelor transmise de IPJ Teleorman. Analiza infracţiunilor de furturi din locuinţe evidenţiază o gamă largă de moduri de operare utilizate de infractori pentru săvârşirea unor astfel de fapte. De asemenea, din datele analizate rezultă că unul din patru furturi este posibil pe fondul neglijenței proprietarului în a adopta măsuri simple, dar eficiente de autoprotecție.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.