Politic

Partidele politice din judeţ îşi vor disputa cinci mandate de deputat şi două de senator la alegerile parlamentare

În mai puţin de patru luni, mandatele încredinţate de teleormăneni, în anul 2012, parlamentarilor din actuala legislatură se încheie, iar alegătorii vor trece, din nou, pe la cabinele de vot pentru a-şi desemna deputaţii şi senatorii care-i vor reprezenta în Parlament pentru următorii patru ani. Alegerile legislative din 2016 vor fi diferite faţă de cele din 2012 si 2008, în contextul în care, la începutul anului trecut, Comisia de Cod Electoral a decis revenirea la votul pe listă şi renunţarea la sistemul de vot uninominal folosit în ultimele două alegeri legislative, la momentul respectiv modificarea fiind susţinută atât PSD cât şi de partidul principal din opoziţie PNL.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, ulterior, legea alegerilor parlamentare pe listă şi, potrivit acesteia, începând cu legislatura 2016 – 2020, norma de reprezentare este de câte un deputat la fiecare 73.000 locuitori şi un senator la fiecare 168.000 locuitori, Parlamentul ajungând astfel la un număr de 308 deputaţi şi 134 senatori. Judeţului Teleorman îi revin astfel cinci mandate de deputat şi două de senator, faţă de opt mandate de deputat şi patru de senator cât are în actuala legislatură.

În ceea ce priveşte listele de candidaturi şi candidaturile independente pentru Senat şi Camera Deputaţilor, potrivit legii în vigoare, acestea se depun la birourile electorale de circumscripţie, până cel mai târziu cu 45 de zile înaintea datei alegerilor.

Totodată, se mai arată în legea electorală, candidaţii independenţi trebuie să fie susţinuţi de minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral cu adresa de domiciliu sau reşedinţă în circumscripţia respectivă, fără ca numărul acestora să fie mai mic de 1.000 de alegători.

Pe de altă parte, alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa. În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiaşi circumscripţii electorale, aceştia pot vota la orice secţie de votare din cadrul circumscripţiei electorale unde îşi au domiciliul sau reşedinţa.

La votul pe liste s-a renunţat, în premieră, la alegerile parlamentare din 2008, când reprezentanţii politici ai cetăţenilor au fost aleşi printr-un sistem mixt, în care candidaturile şi votul au fost uninominale, iar acordarea mandatelor s-a făcut proporţional. Pe acelaşi sistem de vot s-a mers şi la alegerile parlamentare din 2012 şi, în urma alegerilor, numărul de parlamentari a crescut de la 470 la 588, astfel că numarul deputatilor a ajuns la 412, iar cel al senatorilor la 176. Ulterior, liderii politici au ajuns la concluzia că sistemul de vot uninominal n-a fost tocmai un succes, astfel că s-a decis revenirea la votul pe liste. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.