Social

Participare record la concursul anual de vinuri organizat la Alexandria

Monica DUMITRESCU

Cea de-a IX-a ediţie a concursului anual “Cel mai bun vin alb/roşu/roze de pe plaiurile alexăndrene“ organizată de Primăria municipiului Alexandria şi Consiliul Local marţi, 31 ianuarie 2017, la Clubul Pensionarilor s-a bucurat de cea mai largă participare de până acum. Popularitatea concursului a crescut de la un an la altul în rândul producătorilor autohtoni, care, pe lângă mândria de a prezenta produsul obţinut din podgoriile moştenite din generaţie în generaţie, au fost atraşi şi de premiile oferite de organizatori.

Anul acesta, la cele trei secţiuni ale concursului au fost înscrise, în total, 44 de soiuri de vin. Jumătate din numărul soiurilor înscrise au fost la secţiunea vin roşu, în timp ce la secţiunea vin alb au fost înscrise 12 soiuri, iar la secţiunea vin roze au fost înscrise 10 soiuri.

Un juriu din care au făcut parte specialişti în domeniu, ing Cosmin Reaboi şi ing Camber Cristian, ambii de la Zimnicea, dar şi câştigătorii locului I la cele trei secţiuni ale ediţiei din 2016, Grigore Ştefan, Olteanu Ion şi Rizea Constantin, a analizat pe rând vinurile înscrise în concurs, oferind puncte pentru culoare, tărie, limpiditate, aromă şi gust.

Pentru fiecare secţiune au fost acordate premiile I, II şi III.

La secţiunea vin roşu pe locul I a fost obţinut de Capeţ Marcel, locul II- Palencu Marian, locul III- Crăciun Ion. La secţiunea roze: locul I-Olteanu Gheorghe, locul II-Capeţ Marcel, locul III- Caliţescu Gheorghe. La secţiunea vin alb: locul I- Bulumac Anghel, locul II-Olteanu Gheorghe, locul III-Caliţescu Mihai.

Câştigătorii, dar şi ceilalţi paerticipanţi, au primit pe lângă diplome şi ustensile necesare în oricare gospodărie, valoarea acestora fiind în funcţie de locul ocupat pe podium.

Premiile au fost înmânate câştigătorilor de Augustin Ioan, viceprimarul municipiului, amfitrionul ediţiei din acest an a concursului “Cel mai bun vin de pe plaurile alexăndrene”.

Câţiva dintre câştigătorii concursului din acest an au dezvăluit o parte din secretele obţinerii unui vin de calitate. Cu toţii au fost de acord că pasiunea, calitatea viei şi curăţenia vaselor folosite sunt obligatorii pentru obţinerea unui vin de calitate.

“Am obţinut la acest concurs 12 diplome în 8 ani. Am de 22 de ani o vie de 50 de ari cu soiuri foarte multe şi foarte bune, acesta fiind secretul producerii unui vin de calitate. Dintr-un soi sau două nu iese vinul bun. În plus toate ustensilele şi vasele pe care le folosesc sunt bine întreţinute şi foarte curate.”, a declarat Marcel Capeţ, ocupantul locului I la secţiunea vin roşu şi locului al II-lea la secţiunea vin roze.

Şi în opinia preşedintelui juriului din acest an, Cosmin Reaboi, igiena şi soiul viţei de vie sunt esenţiale în obţinerea unui vin de calitate. “Au fost analizate aspectul, aroma şi gustul la toate vinurile înscrise în concurs. Au fost aşa cum mă aşteptam. Mă bucură faptul că există acest concurs care stimulează producătorii locali, în schimb îmi pare rău că nu există o pondere mai mare a viilor nobile. Predomină cele hibrid, care au o calitate inferioară celor nobile.

Unele vinuri au fost făcute corect, se vede că producătorii acestora au mai multă experienţă. Sunt vinuri bune, care respectă igiena, dar au fost şi vinuri proaste care nu corespund standardelor. Recomand producătorilor în primul rând să respecte igiena şi să facă vinul în mod natural, fără adaosuri de sulfiţi sau alte substanţe”, a spus Cosmin Reaboi.

Concursul anul de vinuri de la Alexandria face parte din manifestările dedicate Zărezeanului, sărbătoarea viei şi vinului. Următorul eveniment dedicat sărbătorii viei şi vinului la Alexandria va avea loc miercuri, 1 februarie, începând cu ora 12.00, pe plaiul viilor, la Ruscă, unde, conform tradiţiei, se va desfăşura ritualul tăierii câtorva joarde de viţă de vie, scoaterii din pământ a unei sticle de vin, pusă la păstrare încă din toamnă de proprietarul viei şi sfinţirii viei de către preoţi, aceştia rugându-se pentru ca şi 2017 să fie un an bogat în recolte de struguri şi fructe în livezi, iar bunul Dumnezeu să le ocrotească recoltele de boli şi dăunători. După slujba religioasă, vor sfârâi grătarele, cei prezenţi fiind invitaţi să deguste bucatele şi vinurile oferite de organizatori.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.