Inspectoratul General al Poliţiei Române prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii şi-a propus implementarea campaniei de prevenire a dispariţiilor de minori “Împreună pentru siguranţa copiilor”, la nivel naţional. Această campanie este derulată şi de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Teleorman prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, care desfăşoară zilnic activităţi de prevenţie în cadrul Şcolii Gimnaziale nr.6 din Alexandria, activităţi ce presupun organizarea de întâlniri, cu elevii claselor I-IV de la Şcoala Gimnazială nr.6 din municipiul Alexandria, dar şi cu părinţii şi cadrele didactice ale unităţii de învăţământ.
În cadrul acestora elevii primesc informaţii despre modalităţile de prevenire şi intervenţie în cazul dispariţiilor de copii, precum şi de promovare a numărului european pentru dispariţiile de copii, 116.000, părinţii au primit informaţii de ce fel de comportament trebuie să adopte pentru ca minorul să nu plece de acasă sau să nu dispară, iar miercuri, 15 mai, a venit rândul cadrelor didactice să se întâlnească cu poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.
Acestora le-au fost prezentate scopul şi obiectivele campaniei şi principalele activităţi desfăşurate, precum şi materialele informative utilizate atât pe suport de hârtie, cât şi video. De asemenea, le-au fost acordate câteva recomandări cu privire la siguranţa copiilor, unul dintre acestea fiind atenţia sporită pe care trebuie să o acorde copiilor şi să identifice schimbările comportamentale ale acestora, deoarece o atitudine schimbată poate ascunde o problemă. Astfel, dacă elevul a fost un copil activ şi dintr-o dată a devenit tăcut şi închis, atunci ceva s-a întâmplat. Mai sunt situaţiile când cel mic devine agresiv cu colegii, deşi anterior nu prezenta un astfel de comportament, şi exemplele pot continua. În cazul în care cadrul didactic observă orice schimbare comportamentală a copilului este de preferat ca acesta să anunţe părinţii, lucru ce poate fi făcut mai ales dacă între cadrele didactice şi părinţi se păstrează o legătură permanentă.
Totodată, cadrele didactice trebuie să asigure siguranţa copiilor în timpul cursurilor şi pauzelor prin limitarea accesului în unitate a persoanelor străine, dar şi limitarea ieşirii elevilor din incinta şcolii pe timpul orelor de curs şi pauzelor. O altă recomandare venită din partea polţiştilor a făcut referire la buna gestionare a conflicetelor dintre elevi. Pe de altă parte poliţiştii teleormăneni şi-au arătat disponibilitatea de a participa la orele de dirigenţie la clasele V-VIII, în vederea desfăşurării diferitelor activităţi cu caracter prevenitiv, respectiv traficul de minori, exploatarea sexuală a minorilor, dispariţii, comunicarea prin internet etc., mai ales că între Şcoala Gimnazială nr.6 din municipiul Alexandria şi Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii a fost încheiat un protocol de parteneriat educativ în care sunt prevăzute activităţi educative care se vor desfăşura pe tot parcursul anului şcolar 2013-2014. (C.P.)