Eveniment

Parlamentul va decide dacă românii vor merge la muncă doar cu certificat verde

Guvernul României a aprobat Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență care impune o serie de noi restricții începând de luni, 25 octombrie 2021, printre care:
– sunt interzise evenimentele private – nunţi, botezuri, conferinţe, workshopuri – pe durata de 30 de zile;
– masca de protecție trebuie purtată în toate spațiile publice, închise și deschise, la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun;
– programul magazinelor este limitat între orele 5:00 şi 21:00;
– de la ora 22:00, pe întreg teritoriul ţării, este interzisă circulaţia, cu excepţiile justificate, la care se adaugă persoanele vaccinate sau trecute prin boală şi care trebuie să prezinte organelor de control certificatul verde;
– accesul în toate zonele care nu sunt esențiale – cu excepția farmaciilor și a magazinelor alimentare – se face numai folosind certificatul verde pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală. În magazinele esențiale se intră cu respectarea măsurilor de sănătate publică, dar fără certificat verde. Copiii care sunt sub vârsta vaccinării nu pot intra în spațiile respective decât dacă sunt însoțiți de un adult care deține certificat valabil de vaccinare sau trecut prin boală. În magazinele alimentare din interiorul centrelor comerciale (mall-uri), se va intra numai pe baza certificatului (vaccinat sau trecut prin boală), la fel și în celelalte magazine din astfel de centre comerciale.
– Ministerul Educației a fost abilitat să emită ordinul pentru introducerea vacanței pe 14 zile în tot sistemul școlar, inclusiv after-school-uri.
– livrarea la domiciliu rămâne valabilă după orele 21:00 și pe durata nopții.
– la intrare în clădirile publice, oficiale este obligatorie prezentarea certificatului verde pentru vaccinat sau trecut prin boală sau testat, pentru toate persoanele care sunt din afara sistemului care lucrează în clădirea respectivă.
– la nivelul clădirilor private, pentru organizațiile care au peste 50 de persoane, se va prezenta, la fel, certificatul verde pentru vaccinați, trecuți prin boală sau testați.
Introducerea acelorași reguli privind certificatul verde pentru angajați nu poate fi luată prin hotărâre de guvern, ci doar prin modificarea legislației, astfel că propunerea legislativă a fost înaintată către Parlamentul României.
– competițiile sportive se vor desfășura fără public.
– sunt interzise concertele, spectacolele în aer liber;
– cinematografele, teatrele pot funcționa doar la capacitate de 30%, cu certificat verde, testat sau trecut prin boală.
– restaurantele pot să funcționeze doar pentru persoanele cu certificat verde sau cu trecere prin boală, dar cu limitarea programului până la orele 21:00

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.