Politic

Parlamentul a adoptat proiectul prin care conflictul de interese şi incompatibilităţile se prescriu în 3 ani/ Eugen Pîrvulescu: „Nu este atât de rea această lege; poate fi amendată şi îmbunătăţită”

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, 16 mai, în calitate de for decizional, proiectulde lege prin care conflictul de interese şi incompatibilităţile se prescriu în trei ani. Legea a fost adoptată cu 196 de voturi ”pentru”, 59 de voturi ”împotrivă” şi 4 abţineri.

Proiectul de lege a fost iniţiat în luna decembrie a anului 2017, de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, a fost susţinut de alţi peste o sută de parlamentari social-democraţi, şi potrivit acestuia faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de trei ani de la data săvârşirii lor.

„Faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de trei ani de la data săvârşirii lor”, se arată în propunerea de modificare a legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice.

Potrivit expunerii de motive, iniţiatorii „propun introducerea unui termen de prescripţie a faptelor ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, având în vedere că şi în materia mai gravă, a ilicitului penal, există o astfel de instituţie juridică, mai precis prescripţia răspunderii penale. De asemenea, nu este nici moral şi nici legal ca aceste fapte să fie imprescriptibile”.

Referitor la adoptarea proiectului de lege, senatorul PNL Teleorman Eugen Pîrvulescu a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă că este la curent cu faptul că unii dintre colegii săi de partid au votat favorabil iniţiativa şi a spus, totodată, că legea poate fi „amendată şi îmbunătăţită”, astfel încât să nu mai apară situaţii în care primari sau persoane aflate în funcţii publicesă se afle în stare de incompatibilitate pentru faptul că au făcut parte din consiliile de administraţie ale unor şcoli sau societăţi din subordine.

„Ştiu şi eu situaţia, ştiu că au fost şi colegi din PNL care au votat „pentru”, dar cred că ar trebui să ne uităm şi pe lege, ca să vedem clar despre ce este vorba. Nu este atât de rea această lege; poate fi amendată şi îmbunătăţită. Sunt perfect de acord cu faptul că un primar nu are voie să faca afaceri cu primăria pe care o gestionează, dar au fost situaţii în care un primar a făcut parte dintr-un consiliu de administraţie la APA SERV sau a o societate aflată pe lângă primărie, chiar şi în consiliul de administraţie la şcoală am înţeles că au fost situaţii, şi atunci apare o problemă de imcompatibilitate, iar aici eu cred că este puţin cam deraiată, din punct de vedere legal, situaţia. Dacă eşti administratorul primăriei, managerul primăriei sau dacă eşti primar şi ai în subordine nişte societăţi şi n-ai ştiut până acum că eşti în incompatibilitate dacă intri în consiliul de administraţie, cred că aceste lucruri ar trebui reglementate”, a declarat senatorul Eugen Pîrvulescu referitor la subiect. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.