Politic

Parlamentarii teleormăneni militează la unison pentru revizuirea Constituţiei

Carmen Dumitrescu

Revizuirea Constituţiei este deja o problemă care preocupă pe o mare parte a opiniei publice, mai ales că de concretizarea efectivă a acestui demers depinde regionalizarea şi reorganizarea administrativă a ţării. Având în vedere importanţa majoră a revizuirii legii fundamentale, dar şi dezbaterile frecvente care se poartă pe această temă în ultima vreme, am chestionat pe o parte a parlamentarilor teleormăneni cu privire la necesitatea revizuirii şi la motivaţiile care îi determină să susţină un proces îndelungată, în cadrul căruia modificarea unor prevederi din legea fundamentală este doar o etapă. Aşa cum ne-a obişnuit deja, singurul parlamentar al opoziţiei teleormănene, Lucian Militaru, nu a putut fi găsit, astfel că poziţia PDL Teleorman legată de revizuirea Constituţiei rămâne încă o necunoscută. Ceilalţi parlamentari, însă, au fost cât se poate de deschişi şi şi-au precizat ferm opinia legată de subiect, toţi susţinând cu argumente importanţa procesului de regionalizare care va începe cu revizuirea legii fundamentale.

Timotei Stuparu: “Atacul la bicameralism este o chestiune aproape tâlhărească”

Senatorul Timotei Stuparu a considerat întotdeauna că fiecare etapă istorică prin care trece un stat trebuie să fie însoţită şi de adaptări ale normelor: “Revizuirea legii fundamentale este necesară pentru că trecem prin nişte etape şi trebuie să ne adaptăm la ele. Ultima necesitate de a corecta Constituţia ţării a apărut în 2003 când România era pusă în situaţia de a se integra în structurile euro-altlantice. Acum suntem deja într-o altă etapă şi asta presupune o integrare şi mai profundă în structurile acestea europene şi de aceea vorbim despre regionalizare. Pentru a putea face regionalizarea e necesar să includem în Constituţie termenul de “regiune”. Şi putem folosi acest prilej pentru a face şi alte corecturi, mai ales în privinţa acestor aspecte ale legii fundamentale care pot fi interpretate. Pentru că în această perioadă, Constituţia a fost jucată pe degete de către Băsescu şi de Curtea Constituţională şi eu zic că e momentul să clarificăm foarte bine acele aspecte care pot fi catalogate drept interpretabile. Povestea parlamentului unicameral este, însă inacceptabilă”.

Unul dintre aspectele pe care senatorul teleormănean, Timotei Stuparu le consideră inacceptabile este acela că se urmăreşte, din partea actualului şef de stat, schimbarea sistemului bicameral cu unul unicameral: “Atacul la structura parlamentară tradiţională românească, atacul la bicameralism este o chestiune aproape tâlhărească. Da, faptul că sunt prea mulţi parlamentari se poate discuta, dar despre structura Parlamentului nu. Pentru că bicameralismul e util pentru că anumite legi care trec de o cameră pot să fie reanalizate în cealaltă, astfel încât să nu apară scăpări. De aceea eu cred că trebuie clarificate multe aspecte şi, mai ales ar trebui să se clarifice atribuţiile deputaţilor şi senatorilor, astfel încât să nu mai existe atâtea suprapuneri. Momentan, mai multe nu putem discuta, pentru că nu avem un proiect efectiv asupra căruia să facem analiza aceasta extrem de necesară”.

Valentin Boboc: “Revizuirea este necesară mai ales pentru a o “scutura” de aspectele interpretabile”

Un alt parlamentar al USL, deputatul Valentin Boboc, consideră că revizuirea este necesară mai ales pentru a o “scutura” de acele aspecte cuprinse în ea care pot fi interpretabile. Astfel, din punctul său de vedere, prin revizuire, legea fundamentală va fi mai clară şi mai puţin vulnerabilă în faţa interpretărilor care urmăresc atingerea unor interese meschine: “Este necesară revizuirea Constituţiei, normal că este… Practic, fără o revizuire a legii fundamentale nu o să se poată face regionalizarea, pentru că în actuala constituţie termenul de “regiune” nu există. Mai mult, trebuie să remarcăm faptul că după 10 ani de convieţuire cu Traian Băsescu s-a putut observa faptul că prerogativele sunt interpretabile. Iar eu cred că e importantă revizuirea chiar şi numai pentru clarificarea acestor aspecte, pentru a nu mai ajunge să retrăim ce am trăit în ultimii ani din punct de vedere politic…”.

Alin Bucur: “Această revizuire ar trebui să ţină cont şi de argumentele aduse de noi”

Deputatul independent Alin Bucur a declarat, referitor la necesitatea modificării Constituţiei faptul că, din păcate, nu poate veni cu argumente foarte solide, el neavând la dispoziţie toate datele. Cu toate acestea, el a menţionat că dacă revizuirea se va face, ar trebui ca actuala putere să solicite şi opinia parlamentarilor independenţi, care  îşi doresc să se implice în acest proces foarte important: “Trebuie să vă mărturisesc că nu am o opinie formată cu privire la necesitatea revizuirii Constituţiei. Şi asta nu pentru că aş fi fost dezinteresat, ci pur şi simplu pentru că noi nu am prea avut acces la informaţii de genul ăsta. Normal, dacă e să abordez situaţia după modul în care ea este reflectată în spaţiul public, aş spune că o revizuire a Constitiţiei e necesară. Şi cred că atunci când se va face această revizuire ar trebui să se ţină cont şi de argumentele aduse de noi. Dar asta nu se va întâmpla niciodată, pentru că atunci când deţii atâta putere, nu-ţi mai arde să asculţi de alţii…”.

Florinel Dumitrescu: “Motivul principal pentru care revizuirea se impune este regionalizarea”

Senatorul PP-DD, Florinel Dumitrescu a menţionat şi el că revizuirea Constituţiei este pentru el o prioritate, pentru care va milita, regionalizarea constituind scopul final al oricărui demers de schimbare a unor prevederi: “Eu cred că modificarea Constituţiei este necesară şi există mai multe puncte care necesită o revizuire rapidă. Însă motivul principal pentru care revizuirea se impune este regionalizarea. Şi în acest moment regionalizarea este una dintre şansele principale ale acestei ţări de a se dezvolta aşa cum trebuie şi aşa cum ne dorim cu toţii. Cam asta ar fi părerea mea… Constituţia trebuie revizuită cât mai rapid…”.

Florică Ică Calotă: “O schimbare absolut necesară trebuie să vizeze sistemul electoral”

Deputatul Florică Ică Calotă consideră, la rândul său, că revizuirea Constituţiei este importantă mai ales pentru adaptarea la actualele tendinţe istorice pe care România le trăieşte. Totuşi, clarificarea atribuţiilor puterilor este unul dintre scopurile principale pe care revizuirea ar trebui să le urmărească, din perspectiva deputatului teleormănean: “Eu consider că revizuirea este foarte necesară şi asta din mai multe puncte de vedere. Un prim aspect ar fi acela că a trecut deja o lungă perioadă de timp de când nu s-a mai schimbat nimic în această lege fundamentală şi ea trebuie, evident, actualizată la tendinţele politice şi administrative actuale. Mai mult, cred că trebuie clarificate şi atribuţiile puterilor. O altă schimbare absolut necesară mai trebuie să vizeze şi sistemul electoral, pentru că acesta de acum s-a dovedit a avea destule probleme. Cel mai important motiv pentru care revizuirea trebuie să se facă este acela că regionalizarea nu se poate face fără această revizuire, prin includerea termenului de regiune şi stabilirea prerogativelor celor care se vor ocupa de administrarea acestora”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.