Politic

Parlamentarii de Teleorman încheie un mandat în care au fost cam scumpi la vorbă

În mai puţin de o săptămână, mandatele încredinţate de teleormăneni, în anul 2012, parlamentarilor din actuala legislatură se încheie, iar alegătorii vor trece, din nou, pe la cabinele de vot pentru a-şi desemna deputaţii şi senatorii care-i vor reprezenta în Parlament pentru următorii patru ani.

Aflaţi pe final de mandat, după aproape patru ani petrecuţi în Camera Deputaţilor, unii dintre aleşii care au primit votul de încredere al teleormănenilor în 2012 nu se pot lăuda cu o activitate parlamentară prea bogată, nici în ceea ce priveşte legiferarea, nici când vine vorba de vorbitul de la tribună. Astfel, în cazul unora dintre parlamentari, se poate observa că au trecută în sinteza activităţii o singură luare de cuvânt în plenul Camerei Deputaţilor, la depunerea jurământului de credinţă, în 2012, în timp ce, în cazul altora, două luări de cuvânt în plen pare că au fost suficiente în aproape patru ani de mandat.

 

Unii dintre deputaţi n-au fost prea interesaţi de luările de cuvânt în plen

 

Deputatul PSD Cătălina Ştefănescu a luat de 42 de ori cuvântul de la tribuna camerei inferioare a Parlamentului, în 38 de şedinţe. În anul 2015, deputatul PSD le-a vorbit colegilor de două ori, despre modificarea legislaţiei în domeniul siguranţei alimentare şi despre dezvoltarea reţelei de energie regenerabilă, iar în ultimul an de mandat, social-democrata a ales să fie tăcută în Parlament şi să nu-şi treacă în cont nicio luare de cuvânt.

Pe de altă parte, deputatul PSD Adrian Simionescu a luat cuvântul în plen de numai trei ori în cei patru ani de mandat, în 2012, când a depus jurământul, în 2014, când le-a vorbit colegilor săi despre virtuţi în politică şi în 2015, când şi-a trecut în cont declaraţia politică declaraţie politică intitulată „Parlamentul este singurul garant al democraţiei!”.

Alin Bucur este, începând din octombrie 2013, deputat UNPR de Teleorman, în anul 2012 venind în faţa electoratului din judeţ garantat de PP-DD. În cei patru ani de mandat care se încheie în mai puţin de o săptămână, activitatea parlamentară a deputatului Alin Bucur se reduce la 13 luări de cuvânt, în 13 şedinţe, 11 declaraţii politice, din care 7 consemnate conform materialului depus la secretariatul de şedinţă. „Servim interese personale sau interese naţionale?”,  „De ce nu funcţionează programul Primul siloz” sau „Reducerea TVA la alimentele de bază, bună pentru opoziţie, devastatoare pentru putere” sunt declaraţii politice ale deputatului Bucur.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a fost ales deputat de Teleorman, în colegiul uninominal nr. 3. În cei patru ani de mandat, social-democratul a fost vicepremier şi ministru al Dezvoltării în timpul guvernării Ponta. În Camera Deputaţilor, Liviu Dragnea a luat cuvântul de 31 de ori în 23 de şedinţe, în majoritatea cazurilor fiind vorba de intervenţii în timpul dezbaterilor sau votului unor legi.

În cei patru ani de mandat, deputatul PNL Marin Almăjanu a luat cuvântul de 34 de ori în 26 de şedinţe. „Guvernul Ponta, campion absolut al ordonanţelor de urgenţă!”, „România are nevoie urgentă de o nouă legislaţie electorală cât mai reprezentativă, transparentă şi foarte corectă”, „Guvernul Ponta continuă modul netransparent şi ineficient de a guverna, vrând să înlocuiască redevenţele petroliere cu o taxă pe profitul obţinut din exploatare” sau „PSD a dat undă verde migraţiei aleşilor locali pentru 45 de zile, iar defrişării în masă a României, pe termen nelimitat” sunt declaraţii politice trecute în contul deputatului liberal.

În ceea ce-l priveşte pe deputatul PSD Valentin Boboc, în dreptul activităţii sale politice sunt trecute două luări de cuvânt în plen în cei patru ani de mandat. Social-democratul a vorbit în plenul Camerei la depunerea jurământului, în anul 2012, şi în octombrie 2016, când şi-a trecut în cont declaraţie politică „Malpraxisul guvernamental trebuie taxat”.

La alegerile din 2012, Lucian Militaru s-a ales cu un mandat de deputat de Teleorman susţinut de PD-L, după care, în urma unificării dreptei, s-a alăturat marelui PNL. În cei patru ani de mandat a luat cuvântul în plen de două ori în două şedinţe, în 2012, când a depus jurământul, şi în 2013, cânnd şi-a trecut în dreptul activităţii paramentare prima şi, de altfel, singura declaraţie politică, cea referioare la conflictul din Nagorno-Karabah.

În cei patru ani de mandat, deputatul ALDE Calotă Florică Ică şi-a trecut în dreptul activităţii parlamentare 50 de propuneri legislative iniţiate, din care patru legi promulgate, cinci întrebari şi interpelări, dar şi patru moţiuni. De asemenea, liderul ALDE Teleorman a avut şi şapte luări de cuvânt în plen, în şapte şedinţe, când a vorbit despre necesitatea relansării zootehniei, despre necesitatea înfăptuirii promisiunilor electorale, precum şi despre măsurile Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

 

În patru ani de mandat, Crin Antonescu n-a găsit un subiect suficient de interesant pentru a-l supune atenţiei plenului

 

În ce-i priveşte pe cei patru senatori de Teleorman, aceştia sunt scumpi atât la vedere, unii dintre ei, cât şi la vorbă, astfel că, atunci când se pune problema declaraţiilor politice, aleşii teleormăneni sunt la coada clasamentului. În aproape patru ani de mandat, senatorul PSD Florinel Dumitrescu a luat de şapte ori cuvântul de la tribuna Senatului, în anul 2013, ceilalţi trei ani de mandat social-democratul considerând, probabil, că declaraţiile politice nu sunt atât de utile pe cât credea.

Astfel, „Să vorbim de economie”, „La drumul mare…”, „Conflictul dintre puterile statului”, „Cianurile şi aurul românilor”, „Quo vadis Schengen?”, „Ministrul «nesănătăţii»”, „Între naţionalism şi identitate naţională” sunt declaraţiile politice pe care social-democratul şi le-a trecut în cont.

Senatorul PSD Nicoale Mohanu, în schimb, a fost, de departe, cel mai activ dintre aleşii de Teleorman în ceea ce priveşte declaraţiile politice, astfel că social-democratul a luat de 26 de ori cuvântul de la tribuna Senatului. Senatorul Nicolae Mohanu le-a vorbit colegilor săi parlamentari, printre altele, despre pesticidele din alimente, despre medicina de urgenţă, despre apărarea civilă, despre diminuarea şomajului sau despre violenţa asupra femeii.

În ceea ce-l priveşte pe celălalt senator PSD, Timotei Stuparu, trei declaraţii politice sunt trecute în contul său, toate din 2016. Astfel, „Repunerea în drepturi a industriei naţionale de apărare”, „Avatarurile televiziunii publice” şi „Ţineţi cu poporul, să nu rătăciţi!” sunt declaraţiile politice pe care social-democratul le-a supus atenţiei senatorilor de-a lungul anului 2016.

În ceea ce-l priveşte pe senatorul PNL Crin Antonescu, din moment ce prezenţa sa în camera superioară a Parlamentului a fost una mai mult decât modestă în timpul mandatului pe care-l încheie în numai câteva zile, liberalul nu stă mai bine nici la capitolul declaraţii politice. Astfel, în aproape patru ani de mandat, Crin Antonescu a luat de 55 de ori cuvântul în plenul Senatului, al cărui preşedinte a fost în timpul guvernării USL, însă nu a bifat nicio declaraţie politică. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.