Politic

Parlamentari bogați, parlamentari săraci/ Deputatul PNL Maria Stoian a “bifat” încasări de peste 23.000 de lei, din „premii și jocuri de noroc”

Maria Stoian, deputat de Teleorman pe listele PNL la alegerile palramentare din decembrie, la redistribuire, e adevărat, se află la prima experiență cu Legislativul, însă completarea declarației de avere nu este, nici pe departe, o noutate pentru aceasta, în mandatul de consilier județean încheiat în luna septembrie, precum și în scurta experiență de vicepreședinte al Consiliului Județean fiind nevoită să-și facă publică averea.

Așadar, completarea unei declarații de avere pe site-ul Camerei Deputaților ar fi trebuit să fie, cel puțin teoretic, o simplă formalitate pentru Maria Stoian, diferența constând, evident, în importanța funcției deținute. Pentru că, nu-i așa, altfel te vede lumea când, la funcția deținută, apare completat „deputat în Parlamentul României”.

Iar Maria Stoian face parte din categoria parlamentarilor „disciplinați”, care s-au grăbit să-și publice declarațiile de avere, așa că averea noului deputat de Teleorman este la vedere pe site-ul Camerei Deputaților.

La capitolul „terenuri”, Maria Stoian deține, împreună cu soțul său, două terenuri de 127 și 565 mp, în intravilan, în Alexandria, unul dintre acestea dobândit prin cumpărare, iar al doilea printr-un „contract de novație” (conform legilor în vigoare, contractul de novație se referă la operațiune juridică de natură contractuală prin care părțile sting o obligație veche și o înlocuiesc cu o obligație nouă, stingerea obligației vechi și nașterea celei noi fiind făcută concomitent), dar și un alt teren, de 3.600 mp, în extravilanul localității Mavrodin, dobândit prin cumpărare. Conform declarației de avere, soțul deputatei PNL deține alte două terenuri agricole în localitatea Nanov, de 10.300 mp, respectiv 4.000 mp, pentru care la modul de dobândire apare completat „titlu de proprietate”.

La capitolul „clădiri”, Maria Stoian a declarat că deține, împeună cu soțul, o casă de locuit, în Alexandria, de 204,24 mp, dobândită prin „contract de novație” (concret, contractul de novație face referire la preluarea unei datorii de la o alta persoană, care scapă astfel de obligație, însă renunță la bun), dar și un apartament de 61,97 mp, în București, cumpărat în 2014. De asemenea, familia Stoian deține două autoturisme, fabricate în 2004, respectiv 2016.

O primă fractură logică în declarația de avere a Mariei Stoian apare la capitolul „plasamente, investiții și împrumuturi acordate” cu valoare de peste 5.000 de euro, unde, pe lângă contribuția la partid, pentru campania electorală, în valoare de 110.000 de lei, mai apare și un împrumut în nume personal de 50.000 de lei, pentru care Maria Stoian a „omis” să completeze către cine a fost făcut.

La capitolul „datorii” familia Stoian are de achitat un împrumut de 146.017,86 de lei, contractat în 2014 și scadent în 2029, în timp ce, la capitolul „venituri”, pentru Maria Stoian sunt trecute suma de 78.043 de lei încasată în calitate de expert accesare fonduri europene de la GAL Câmpia Burnazului, precum și suma de 31.752 încasată în calitate de expert schema minimis de la Asociația EUROPROJECT SLATINA, iar pentru soțul său suma de 114.744 de lei, încasată din salariul de asistent judiciar. Tot la capitolul „venituri”, la care familia Stoian stă destul de bine, cel puțin din ce reiese din declarația de avere, deputatul PNL a trecut suma de 19.200 de lei, încasată de la Asociația EUROPROJECT SLATINA pentru chiria unui spațiu, precum și 1.700 de lei încasați din arenda pentru două terenuri.

O a doua fractură logică în declarația de avere a Mariei Stoian, de această dată una majoră, apare la capitolul „venituri”, unde deputatul PNL a notat veniturile încasate de la Consiliul Județean Teleorman (din calitatea de ales județean), în sumă de 15.449 de lei, dar și de la Casa de Sănătate, în sumă de 935 de lei, și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, în sumă de 6.972 de lei, la categoria „venituri din premii și jocuri de noroc”. Nu se știe exact dacă Maria Stoian s-a grăbit, a avut emoții la completarea declarației de avere sau chiar crede că veniturile încasate de la cele trei instituții ale statului reprezintă, în fond, un noroc chior.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.