Social

Părinții nu sunt de acord cu bacalaureat la religie pentru profilurile non-teologice / Sondaj FNP-Edupart

Federația Națională a Părinților – Edupart a efectuat, în perioada 20-22 martie 2023, un sondaj de opinie pentru a stabili care este percepția părinților față de propunerile de modificare a Proiectului Legii Învățământului Preuniversitar “România Educată”, referitoare la modul de susținere a axamenului de bacalaureat.

În aproximativ 60 de ore, si-au exprimat opinia un număr de 41.637 de persoane, dintre care 84,5% sunt de sex feminin și 15,5%, de sex masculin, cei mai mulți respondenți având vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani.

Județul Teleorman se regăsește printre cele cu un număr mare de persoane care au răspuns la întrebări, peste 3000, alături de Brașov, Galați, Dâmbovița, Iași, Bacău, Arad și București, la polul opus, cu mai puțin de 200 de respondenți, aflându-se Covasna, Constanța, Călărași, Maramureș, Olt și Prahova.

Majoritatea părinților care și-au exprimat opinia, respectiv 68,1%, nu sunt de acord cu introducerea unei probe suplimentare la bacalaureat, la o disciplină complementară profilului/specializării, doar 23,6% fiind de acord cu această propunere.

Cea mai mare parte dintre respondenți, 39%, consideră că elevii ar trebui să poată opta pentru susținerea unei probe de bacalaureat la disciplina religie doar dacă aceștia sunt absolvenți ai unui profil vocațional teologic, 30,6% nu sunt de acord cu introducerea religiei ca disciplină a unei probe de bacalaureat și doar 22.6% sunt de acord ca orice absolvent să poată avea această opțiune, indiferent de profilul absolvit.

Potrivit concluziilor în urma sondajului, părinții nu sunt de acord cu propunerea de a fi introdusă o probă suplimentară în cadrul examenului de bacalaureat, la o disciplină complementară profilului/specializării și, de asemenea, deși consideră că elevii ar trebui să poată opta pentru susținerea probei la alegere la orice disciplină dintre cele obligatorii, părinții sunt de părere că doar absolvenții profilului vocațional teologic ar trebui să poată opta pentru disciplina religie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.