Legea care modifică regulile privind înregistrarea copilului la oficiul stării civile a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial luni, 2 mai 2022. Potrivit actului normativ, începând cu această dată, părinților li se va aduce la cunoștință, în momentul înregistrării unui copil la oficiul stării civile, că nu îi pot pune mai mult de trei prenume.
De asemenea, în momentul în care se prezintă în fața ofițerului stării civile pentru înregistrarea copilului, părinții trebuie să știe că se pot lovi de un refuz din partea acestuia în cazul în care aleg prenume indecente, ridicole sau care ar putea afecta interesele copilului pe viitor. Astfel, nu doar că trebuie să se limiteze la trei prenume, însă părinții trebuie să le aleagă cu grijă, astfel încât acestea să nu îi afecteze în mod negativ pe copii.
Până la modificarea legii, nume exotice, precum Semafor, Nup, Procuroarea, sau alăturări de nume de vedete internaționale lângă nume neoașe românești deveniseră extrem de des întâlnite.
Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, cel mai lung prenume al unei persoane din România conține nici mai mult, nici mai puțin de 9 cuvinte.
“Mama, tata, cei patru bunici, nașa, nașul și poate moașa.
În total 9.
Probabil așa a apărut cel mai lung prenume al unei persoane din România care conține 9 cuvinte. NOUĂ CUVINTE.
Ne gândim că fiecare dintre cei enumerați a vrut să contribuie.
Nu ne întrebați care este acest prenume, dar vă asigurăm că nu toate cuvintele care îl compun sunt și date onomastice.
Tot ce putem să vă spunem este că începând cu 2 mai, prenumele unei persoane nu poate fi format din mai mult de trei cuvinte”, au transmis reprezentanții ministerului.