Social

Parcurile, o alternativă ieftină de petrecere a timpului liber pentru alexăndreni

parc4parc1Carmen Dumitrescu

O dată cu lăsarea serii, parcurile din Alexandria devin supraaglomerate. Tinere mame, înarmate cu biberon şi cărucior, adolescenţi îndrăgostiţi, amici puşi pe şotii, oameni surmenaţi de munca de peste zi – toate aceste categorii şi multe altele ocupă băncile din parcurile Alexandriei, până în punctul în care noii veniţi sunt obligaţi să aştepte în picioare eliberarea unei băncuţe. Multora li se pare că aglomeraţia din parcuri de anul acesta nu s-a mai produs demult în parcurile din oraş. Înainte, spun unii, tinerii erau pe terase sau în baruri iar verile nu aveau farmec fără sticla de bere şi seminţe, atât de caracteristice statului la terase. Acum, însă, terasele din Alexandria sunt destul de aerisite. Chiar şi după lăsarea serii, când de obicei, cu dificultate găseai o masă liberă.

 

Locurile de joacă şi socializarea – motivele principale de a vizita parcurile

Acum, însă, bătaia pe locuri libere se întâmplă în parcuri. Explicaţia e destul de simplă şi e la îndemâna oricui: banii pentru ieşirile în oraş sunt mult mai puţini decât în alţi ani şi mulţi dintre alexăndreni preferă, în loc să plătească două beri la terasă să bea o sticlă de apă plată sau de la robinet în parc. Relaxarea se întâmplă mai curând în parc decât într-un mediu poluat de fum de ţigară şi agresiv din punct de vedere fonic. Nu trebuie să-şi imagineze nimeni faptul că în parcuri îşi petrec timpul seara numai oamenii cu posibilităţi materiale reduse sau medii. Dimpotrivă, nu de puţine ori, pe băncile din parcurile alexăndrene stau procurori, avocaţi sau medici renumiţi. Mulţi dintre cei care spun “prezent” parcurilor în fiecare seară spun că iniţiativa municipalităţii de a amplasa locuri de joacă în parc a fost una extraordinară, cei mici având astfel posibilitatea de a socializa şi de a petrece timp în aer liber, în timp ce părinţii au răgazul de câteva ore de pe seară de a socializa sau de a se relaxa.

 

Relaxarea la aer curat, benefică la orice vârstă

Alexandra Miron, în vârstă de 23 de ani, vine în fiecare seară în parc cu amicele ei şi petrece acolo câteva ore. Uneori mănâncă seminţe, alteori mănâncă îngheţată. Crede că parcul de vizavi de Catedrală este un loc minunat, unde se poate relaxa cu adevărat: “Principala noastră preocupare e să prindem o bancă liberă, într-un loc cât mai ferit. Nu se place să stăm în zona în care se joacă copiii, pentru că sunt extrem de gălăgioşi şi nouă ne place să discutăm în linişte. Aici ne relaxăm şi nu aş da banca asta din parc pentru nicio terasă. În plus, nu cred că e mai ieftin să stai în parc. Adică nu pentru că e ieftin venim noi aici. Că oricum, cheltuim într-o seară în parc aproximativ 30 de lei pentru seminţe, îngheţată, suc sau alte chestii de ronţăit. Dar e mai frumos să discuţi în linişte şi în aer curat…”.

Lilian Croitoriu are 58 de ani, e pensionat pe caz de boală şi vine în fiecare seară în parc pentru că numai acolo socializează: “Mi-am făcut un obicei din a veni seara în parc. Ajung aici pe la ora 18.00, ocup o bancă şi aştept să îmi vină prietenii. Luăm ziarele cu noi şi le discutăm. Mai trece timpul. În Alexandria timpul trece încet, parcă. Ceea ce, la vârsta mea, nu e rău… (râde). Mă deranjează tinerii care vin aici. Mulţi sunt gălăgioşi. Unii fumează şi beau bere. Nu le poţi spune nimic. Au temperamentul vulcanic şi nu ştii ce pot face. Dar în general mă simt foarte bine în parc”.

Adelina Cosma e mamă a doi copii, unul de 12 ani şi unul de 8 ani, şi vine în parcul Nai în fiecare seară. În cele două ore pe care le petrece seară de seară în parc, Adelina se poate relaxa cu adevărat. Copiii se urcă în trenuleţ sau se ascund în castelul gonflabil şi socializează cu puştii de vârsta lor, iar ea poate citi o carte: “Sunt singurele momente din zi când mă simt cu adevărat bine. De obicei, în aceste ore prefer să citesc, o activitate pe care n-o mai poţi practica foarte des după ce devii părinte. Dar pentru mine, parcul acesta este o binecuvântare. Este şi foarte aproape de casă, iar locul de joacă este incredibil de util”.

 

Parcul central, cel mai aglomerat

În fiecare seară, aglomeraţia maximă se întâmplă în Parcul central, unde de regulă vin tinerii. Există chiar o cutumă deja creată, ca în parcurile Nai şi cel de vizavi de Catedrală să meargă oameni de vârstele a doua şi a treia, în timp ce parcul central este rezervat preponderent adolecenţilor şi îndrăgostiţilor. Ionela Rusu are 15 ani, vine cu prietenii ei în fiecare seară în parc: “În primul rând, aici putem să vorbim. Mâncăm şi seminţe. Râdem. Şi sunt şi aparatele astea de fitness pe care noi le folosim câte o oră în fiecare seară. Bine, că trebuie să ai răbdare până se eliberează.  Oricum, nouă ne place în parc. Şi mama e mai liniştită să mă ştie aici decât la terasă”. Parcul central este întotdeauna extrem de aglomerat seara, însă cei care au răbdare pot prinde o bancă şi se pot relaxa până târziu în noapte, în deplină siguranţă, poliţia locală patrulând destul de frecvent prin zonă.

parc2parc3

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.