Social

Pandemia de COVID-19 schimbă modul de desfășurare a concursului de colinde organizat de Primăria Alexandria

Primăria Alexandria pregătește un concurs atipic de colinde pentru acest an, unul care să respecte măsurile de combatere a pandemiei de COVID-19. În acest sens, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Alexandria de miercuri, 28 octombrie, se găsește și proiectul de hotărâre privind aprobarea organizării și desfășurării concursului „Colindăm”, în Municipiul Alexandria. Dacă va fi aprobat de aleșii locali, concursul de colinde se va derula în perioada 1-8 decembrie și va fi destinat preșcolarilor și elevilor cu vârstă de până la 19 ani din municipiul reședință de județ.

„Concursul are că scop renașterea, păstrarea și propagarea obiceiurilor de iarnă în vederea educației prin și pentru valorile naționale a tinerei generații și se adresează preșcolarilor și elevilor cu vârstă de până la 19 ani din municipiului Alexandria. Obiective: orientarea activității unităților de învățământ spre colectarea, studierea și propagarea celor mai originale și autentice variante de colinde din zona noastră etnofolclorică; promovarea cunoașterii obiceiurilor și tradițiilor de iarnă autentic românesc și a costumului popular tradițional; educarea copiilor și elevilor pentru păstrarea și valorificarea fondului folcloric tradițional; perpetuarea obiceiurilor și tradițiilor de iarnă, specifice poporului român”, se arată în referatul de aprobare al proiectului de hotărâre.

În ceea ce privește modul de desfășurare, în acest an concursul nu va presupune prezenta fizică la sediul organizatorului sau la oricare altă locație, iar colindul cu care copiii vor participa la competiție va consta într-un montaj video cu respectarea normelor sanitare și de protecție, în vigoare în perioada pandemiei COVID-19.

Concursul se desfășoară în săptăna 1-8 decembrie, pentru cate trei grupuri formate din maxim 10 de persoane și un coordonator, pe fiecare unitate de învățământ, pe următoarele categorii de vârstă: grădinițe; clasele 0 – IV; clasele V – VIII; licee.

Programul poate include doar colinde magico-rituale, colinde cu elemente de urare, de felicitare, colinde de tip general, colinde sociale, fantastice, eroice, despre agricultură, etc. (colinda se va evidenția prin bogăția și importanta conținutului).

Potrivit regulamentului, în concurs se va participa cu un singur colind tradițional din zonele etnofolclorice ale țării interpretat în limba română (maxim 10 minute)/ unitate de învățământ/categorie de vârstă. De asemenea, nu vor fi luate în considerare scenetele/piesele de teatru, cântece de iarnă sau din repertoriul unor soliști de muzică etno, folk ce abordează în genul muzical, versuri decolind.

Înscrierile se vor face la sediul Primăriei Alexandrie, Compartiment Cultură, Sport, Tineret, et. 2, cam. 13, în perioada 16-30 noiembrie.
Videoclipurile se vor puncta cu note de la 1 la 10, unitățile de învățământ câștigătoare, pe fiecare categorie de vârstă, vor fi desemnate în urma cumulării punctajelor obținute de cele trei grupuri participante la concurs/unitate de învățământ/categorie de vârstă.

Jurizarea va fi făcută de un juriu format din persoane cu pregătire relevantă în domeniul în care se organizează concursul, decizia și notarea acestora fiind definitivă și irevocabilă. Juriul va acorda marele premiu pe fiecare categorie de vârstă, precum și premii de participare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.