Social

Până la finele lunii septembrie, în Teleorman erau înregistraţi 386 de bolnavi de tuberculoză, dintre care 302 cazuri noi

România este un focar de infecţie, în contextul în care bolnavii de tuberculoză sunt diagnosticaţi cu întârziere, iar patru persoane mor, zilnic, din cauza acestei boli. Potrivit unei declaraţii mai vechi făcută de de medicul Luminiţa Dumitraşcu, coordonator al Serviciului de supraveghere boli transmisibile din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Teleorman, România nu îşi gestionează cum trebuie bolnavii de tuberculoză, lucru extrem de grav, în condiţiile în care România este printre fruntaşele Europei la numărul bolnavilor de tuberculoză, iar renunţarea la tratament, precum şi netratarea bolii nu fac altceva decât să crească dramatic numărul îmbolnăvirilor, dar şi numărul celor care dezvoltă tuberculoză multidrog rezistentă, ceea ce înseamnă că bolnavul nu mai răspunde la tratament, însă poate transmite boala. Tuberculoza se transmite pe cale aeriană, de la o persoană bolnavă la o persoană sănătoasă, prin intermediul picăturilor de salivă eliminate prin tuse, strănut, vorbit cu voce tare etc. Astfel, orice persoană, indiferent de condiţia socială, este expusă riscului de a se infecta dacă inspiră aerul care conţine picături de salivă cu microbi.

Simptomele tuberculozei se instalează lent, în decurs de mai multe luni, perioadă în care persoana bolnavă este contagioasă şi poate transmite infecţia la alte 10-15 persoane. În plus, bolnavii de tuberculoză multi-drog rezistentă (TB-MDR) sau extensiv rezistentă (TB-XDR) transmit mai departe cele mai grave forme de boală, care sunt şi cel mai greu de diagnosticat şi de tratat. Ţara noastră se află deja pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de cazuri de tuberculoză, iar Teleormanul printre judeţele fruntaşe şi având în vedere acest statul deloc onorabil, o monitorizare atentă a cazurilor de tuberculoză atât a celei clasice, dacă o putem numi aşa, dar mai ales a celei multidrog rezistentă este necesară. “Situaţia în Teleorman nu este foarte grozavă ţinând cont că la sfârşitul anului trecut erau 461 cazuri de tuberculoză, cazuri noi şi cazuri vechi”, a spus Luminiţa Dumitraşcu, dintre care 387 au fost depistate ca şi cazuri noi, iar 74 sunt cazuri readmise, adică multirezistente la tratament. Totodată, din cei peste 380 de bolnavi nou depistaţi ai anului trecut 30 au fost copii, iar dintre cei 74 care au dezvoltat rezistenţă la tratament unul este copil. În ceea ce priveşte incidenţa îmbolnăvirilor calculată  la 100 de mii de locuitori, a fost de 129,84 de cazuri la 100 mii locuitori în 2011. În ceea ce priveşte anul în curs, deşi incidenţa îmbolnăvirilor este mai mică, în primele nouă luni ale lui 2012 comparativ cu perioada similară a anului trecut, nu putem spune că numărul îmbolnăvirilor este nesemnificativ. Astfel, până la sfârşitul lunii septembrie, în Teleorman se înregistraseră 386 de persoane bolnave de tuberculoză, dintre care 302 cazuri noi şi 84 readmise, iar incidenţa la 100 de mii de locuitori a scăzut la 98,17 bolnavi la 100 mii de locuitori.

Recentul caz de tuberculoză depistat la o grădiniţă din Alexandria a alarmat mulţi părinţi, deoarece copii lor au fost expuşi îmbolnăvirii şi aşteaptă cu sufletul la gură analizele PPD ce le vor face pentru a vedea dacă micuţii lor s-au contaminat. Nu puţini sunt şi cei care ignoră simptomele sau bolnavii care nu se prezintă la spital, cei care nu respectă tratamentul sau persoane bolnave care merg în colectivitate sau pleacă în afara ţării fără să fie sub tratament, transmiţând în acest fel boala. De altfel, sunt cunoscute cazuri în care familii întregi sunt depistate cu tuberculoză, deşi unii membri nu au contact cu cel bolnav, nelocuind împreună. Şi cazul copilului ale cărui analize au confirmat luni că este infestat cu bacilul Koch este se pare unul în care cel puţin unul dintre membrii familiei este bolnav, fiind vorba de bunicul celui mic. Contrariaţi sunt şi părinţii ai căror copii abia au venit pe lume şi sunt puşi în dilemă dacă vaccinarea anti-TBC este bună sau să opteze pentru nevaccinare, având în vedere că mulţi copii au avut reacţii adverse produse de vaccinul BCG importat din Danemarca, iar vaccinarea a fost sistată. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.