După ce, la începutul lunii mai a anului curent, în şedinţa vechilor liberali de la Bistriţa, vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu critica PDL şi afirma că vechiul PNL nu mai are nevoie de legăturile cu PDL care i-au permis să câştige preşedinţia, au aparut mai multe reacţii din partea unor lideri din fostul PDL, aceştia cerând îndepartarea lui Atanasiu din partid. De altfel, se pare că ieşirea liderului liberal a fost prima făcută publică, însă nu prima de acest fel, derapaje în interiorul celor două foste formaţiuni politice existând în mai multe dintre organizaţiile judeţene ale liberalilor. De altfel, de la începutul anului, în mai multe organizaţii liberale din ţară, cum sunt cele din Gorj, Suceava, Brăila sau Constanţa au existat animozităţi, peste care s-a trecut însă, cel puţin la nivel declarativ.
Mai nou, Crina Dobre, vicepreşedintele PNL Diaspora, a aunţat că va pleca din partid, spunând că nu a mai putut suporta noul partid rezultat din fuziunea aripii vechi a liberalilor cu PDL. Crina Dobre, care provine din vechiul PDL, a precizat că va demisiona din toate funcţiile deţinute în PNL, partid pe care l-a descris ca fiind o „struţocămilă urâtă, mincinoasă, rea şi distrugătoare de idealuri″.
În ce priveşte judeţul Teleorman, vechii democrat-liberali şi vechii liberali au fost ocupaţi mai degrabă cu disputele interne decât cu discuţii în interiorul partidului în formula nouă. În acest sens, sunt cunoscute deja opiniei publice tentativele de debarcare ale actualilor copreşedinţi Cristi Barbu şi Eugen Pîrvulescu de la şefia partidelor pe care le conduc, numiţi de la Centru fiind.
Referitor la organizaţiile locale, rivalităţile vechi dintre democrat-liberali si liberali n-au fost uitate definitiv, astfel că sunt cazuri de localităţi teleormănene în care, în administraţia locală, democrat-liberalii sau liberalii preferă să colaboreze cu social-democraţii în detrimentul colegilor de partid. Concret, sunt primării unde primarul democrat-liberal sau liberal, după caz, preferă să păstreze în funcţie un viceprimar social-democrat, deşi are majoritatea necesară să-l schimbe cu unul din PDL sau PNL. Drept exemple pot fi date consiliile locale în care s-au purtat tratative serioase pentru formarea unor noi majorităţi, respectiv pentru schimbarea viceprimarilor, ca Beuca, Zâmbreasca, Plosca, Beciu, Nanov sau Peretu. Tentativele au fost sortite eşecului însă, iar acest lucru s-a datorat atât procesului anevoios de formare al noului PNL, cât şi vechilor orgolii dintre unii democrat-liberali şi unii liberali.
Este adevărat că procesul de unificare al celor două foste formaţiuni politice este unul de durată, care presupune „un calendar care se întinde până în 2017″, cum a declarat şi copreşedintele Alina Gorghiu.
Până atunci, liberalii au de trecut prin două scrutinuri electorale în noua formulă, respectiv alegerile locale din primăvara anului 2016, dar şi peste generalele din toamna anului viitor. (Violeta Mocanu)