Economie

Pagubele produse de grindină în judeţ sunt încă evaluate de Instituţia Prefectului – Carmen Daniela Dan: “Comisiile de evaluare sunt încă în teren”

carmen daniela danCarmen Dumitrescu

Căderile de grindină manifestate cu precădere în ultima perioadă au avut consecinţe de-a dreptul dramatice pentru o parte a culturilor agricole din judeţ, în unele comune pagubele fiind totale. În condiţiile acestea, la nivelul Instituţiei Prefectului s-a luat iniţiativa constituirii unor comisii de evaluare, în măsură să evalueze pagubele produse de căderile de grindină, astfel încât localităţile afectate să poată fi sprijinite financiar de Guvern. Subprefectul Carmen Daniela Dan şi-a asumat sarcina de a superviza aceste evaluări şi de a înainta Guvernului datele rezultate în cadrul acestui demers, astfel încât sprijinul financiar necesar să poată fi acordat în timp util. Potrivit suprefectului, evaluarea a fost finalizată deocamdată pentru cele trei localităţi afectate în proporţie de 100%, în speţă Izvoarele, Cervenia şi Viişoara. Potrivit datelor furnizate de Instituţia Prefectului, comisiile de specialitate au început activitatea de evaluare începând din data de 27 mai.

Astfel, în urma centralizării datelor din procesele verbale întocmite de comisiile de specialitate în data de 27 mai 2013, pentru evaluarea pagubelor produse pe terenurile agricole de pe raza comunelor Cervenia, Izvoarele şi Viişoara, au fost întocmite două proiecte de hotărâri de guvern având ca obiect acordarea unui ajutor cu titlu gratuit producătorilor agricoli, ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice manifestate în 25 mai 2013 asupra culturilor agricole de pe teritoriul cadastral al comunelor Cervenia, Izvoarele şi Viişoara, proiecte ce au fost înaintate, pe de o parte, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi unul Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit suprefectului, Camen Daniela Dan, ajutorul necesar localităţilor menţionate se ridică la valoarea de 5.659.151 lei.

Evaluarea nu s-a încheiat. Suprefectul a făcut precizarea că activitatea comisiilor este încă în plină desfăşurare: “Comisiile de evaluare sunt încă în teren. După centralizarea datelor din procesele verbale ce vor fi întocmite pentru producătorii agricoli din comunele Conţeşti, Ştorobăneasa, Smârdioasa şi Suhaia, ale căror culturi au fost afectate de fenomenele hidrometeorologice extreme din data de 25 mai 2013, Instituţia Prefectului Teleorman va proceda ca şi în cazul producătorilor agricoli de pe raza comunelor Cervenia, Izvoarele şi Viişoara la întocmirea proiectelor de hotărâri de guvern similare. Tot la finalul evaluării, o să transmitem şi valoarea ajutoarelor de la Guvern pentru comunele precizate anterior”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.