Eveniment

Pacienţii au plecat de la spital cu “suveniruri” – Spitalul Judeţean a rămas deja fără capete de duş, robineţi sau capacele de toaletă în saloanele nou reabilitate

IMG_1049Abia recondiţionat, spitalul din Alexandria este vandalizat, pentru că nu putem spune altfel, de pacienţi sau însoţitorii acestora. În urmă cu câteva luni, prezentam că, urmare a unei investiţii de multe milioane de lei, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alexandria s-a transformat dintr-o ruină în care îţi era frică să păşeşti într-un spital de top care oferă pacienţilor condiţii comparabile cu orice unitate sanitară din Uniunea Europeană. Deocamdată, doar un corp, celălalt fiind încă în plin proces de reabilitare. De lăudat efortul, atât al autorităţilor care au pus osul la treabă şi au căutat mijloace de reabilitare a celei mai mari unităţi sanitare din judeţ, ca de altfel şi al medicilor care nu au dat bir cu fugiţii şi au continuat să lucreze, să opereze, în condiţii de stres şi improprii, din cauza şantierului, şi de blamat comportomanetul pacienţilor şi al însoţitorilor.

După cum am precizat, o parte a spitalului a fost finalizată, activitatea unităţii fiind mutată în noua aripă, cu pacienţi cu tot, care, din nefericire, nu se pot comporta civilizat, la aceştia neputându-se face lucrări de reabilitare cu mistria, deşi suntem de părere că doar aşa pacientul român, cel care clama condiţiile imprporii din spital, ar şti ce înseamnă comportament civilizat. Spunem asta pentru că, acum, bolnavii sunt cazaţi şi trataţi în condiţii care nu aduc aminte deloc de vechiul spital, în care trona frigul, pe timp de iarnă, igrasia era de două degete pe pereţi, iar grupurile sanitare, aflate la capăt de hol, abia dacă funcţionau, iar ei fură. Toate cele menţionate sunt de domeniul trecutului, saloanele fiind complet renovate, dotate cu aparate de climatizare, iar fiecare salon are propriul grup sanitar. Nici persoanele cu dizabilităţi nu au fost uitate, pentru acestea fiind amenajate special saloane, cu grupuri sanitare dotate cu duşuri şi mobilier adevcate. Cu toate acestea, în spital putem întâlni în continuare deficienţe, însă nu de natură materială, nici medicală, ci de natură morală şi lipsită de civilizaţie, din partea pacienţilor şi a celor care le sunt însoţitori ori vin în vizită. Din nefericire, cei care calcă pe la spital, pentru a se face bine de bolile de care suferă, au început să sustragă, ce se poate desface, din saloane, în principal. Aceştia au plecat acasă cu obiectele sanitare din băi, respectiv suporţi pentru hârtia igienică, capete de duş, au rupt robinetele de la baie, au luat coşurile pentru gunoi şi alte lucruri considerate de vandali trebuincioase prin casă. Dacă nu au luat, au făcut stricăciuni la pereţi, la noile grupuri sanitare de care nu au grijă şi pe ici, pe colo au fost sparte uşor.

Spitalul Judeţean a rămas, aşadar, deja fără capacele de la toaletă, robinete sau orice altceva ce încape într-o geantă şi poate fi sustras cu uşurinţă. În ciuda faptului că toţi pacienţii se declară multumiţi de renovările făcute, tot ei au “contribuit şi la sustragerea bunurilor din grupurile sanitare. Din nefericire, lipsa acestor obiecte s-a constatat imediat după renovări, când angajaţii spitalului au observat că odată cu plecarea pacienţilor din saloane au dispărut şi capacele de la toalete, robinetele, capetele de duş sau cu oglinzile montate. Probabil acestea vor fi înlocuite şi, cu aceeaşi probabilitate, vor fi furate din nou. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.