Social

Pachet legislativ pentru creșterea natalității și susținerea familiilor – vouchere Materna de 2500 lei, carduri de reduceri, dobânzi scăzute pentru credite imobiliare

Ministrul Familiei, Gabriela Firea a anunțat un nou pachet legislativ ce va fi destinat susținerii familiilor și creșterii natalității, printre care TVA redus la 5% pentru produsele destinate copiilor, vouchere de 1.500 de lei pentru plata after-school, creșă și grădiniță sau voucher Materna pentru consultații și analiz gratuite pentru viitoarele mame.

Astfel, pentru familiile cu venituri de maximum două salarii medii nete pe economie, aproximativ 8.000 de lei, este propusă acordarea unor tichete valorice/vouchere, în valoare de 1.500 de lei/lunar, pentru achitarea serviciilor oferite de after-school, creșe sau grădinițe particulare. Se lucrează la introducerea unui card de reduceri pentru aceste familii numeroase. Va putea fi folosit pentru a obține reduceri la cumpărături în marile magazine, locuri pentru distracție, restaurante sau librării.

Potrivit ministrului, pachetul legislativ mai cuprinde “voucher Materna pentru consultații și analize gratuite pentru viitoarele mame. Propunere pentru acordarea unui sprijin financiar pentru viitoarele mame prin care să se acorde un ajutor financiar în valoare de 2.500 de lei pentru achitare consultațiilor și analizelor din timpul sarcinii, care nu sunt decontate prin sistemul public de asigurări de sănătate”.

O altă măsură este reducerea dobânzilor pentru creditele imobiliare acordate familiilor tinere, cu mai mult de doi copii. Astfel, se are în vedere implementarea unui proiect prin care să poată fi reduce dobânzile la creditele imobiliare, cu procente cuprinde între 0.3% și 1.3%. Proiecte similare se aplică în state precum Marea Britanie, Polonia, Italia, Irlanda, Slovenia, Olanda, Canada, Norvegia, Suedia, Belgia, Luxemburg, Finlanda, Chile, Mexic, Cehia.

Protecția mamelor care se întorc în câmpul muncii, program flexibil de muncă pentru părinți, voucher pentru tratamente stomatologice, în valoare de 1500 lei, sprijin financiar pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate, sunt alte propuneri din pachetul de sprijin.

“Similar Concursului de proiecte studențești sau de tineret, poate fi organizat un call de proiecte dedicate familiilor, pe care să le deruleze organizațiile şi fundațiile. Proiectele câștigătoare vor fi stabilite în baza unei metodologii, iar granturile stabilite în funcție de bugetul dedicat programului. Anul trecut, MFTES a derulat concursuri de proiecte studențești și de tineret pentru care a acordat granturi de 50.000 de lei/proiect.

Creșterea natalității este o prioritate pentru mine și toți colegii coaliției de guvernare, deoarece România se confruntă cu o masivă scădere demografică. Programul pentru sprijinirea cuplurilor infertile funcționează deja la Ministerul Familiei, însă, toate familiile au nevoie de susținere și după ce vin pe lume copiii”, a mai adăugat Gabriela Firea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.