Social

Păcăleală sau nu? Cardul de sănătate, obligatoriu de la 1 aprilie

Cardul de sănătate va deveni obligatoriu de la 1 aprilie, iar de la începutul lunii viitoare poate fi folosit, în paralel cu adeverinţele şi trimiterile actuale, arată un proiect de hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul Casei de Asigurări. Persoanele care refuză cardul de sănătate vor dovedi că sunt asigurate cu o adeverinţă eliberată de CNAS, care va fi valabilă 3 luni. Asiguratul suportă contravaloarea cardului naţional, precum şi cheltuielile aferente distribuţiei acestuia, dacă îl pierde, deteriorează sau îşi modifică datele personale de identificare, se mai arată în proiect.

Ministerul Sănătăţii a pus la punct un proiect de hotărâre pentru modificarea HG nr. 900/2012 (care prevedea obligativitatea utilizării cardului de mai bine de un an) în vederea schimbării datei privind obligativitatea utilizării cardului de sănătate, fiind făcute şi precizări referitoare la persoanele care refuză primirea cardului de sănătate din motive religioase sau de conştiinţă.

Astfel, dispoziţiile propuse de MS stabilesc ca asiguraţii şi furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale ar putea începe să utilizeze cardul de sănătate din 1 februarie 2015, urmând ca acesta să fie folosit în paralel cu documentele folosite până în prezent pentru dovedirea calităţii de asigurat, însă numai până pe 31 martie.

Folosirea cardului de sănătate de către asiguraţii care au motive religioase sau de conştiinţă pentru a refuza primirea acestuia nu devine obligatorie, aceasta fiind o prevedere excepţională în noul proiect, aceştia, pentru a beneficia de servicii medicale gratuite în continuare, după data de 31 martie, vor face dovada calităţii de asigurat cu o adeverinţă eliberată de casa de asigurări de sănătate la care sunt luaţi în evidenţă şi unde vor trebui să depună o declaraţie pe proprie răspundere.

Cardurile de sănătate ale celor care au refuzat primirea lor vor fi stocate şi arhivate de casele de sănătate şi le vor fi eliberate acestora, dacă ulterior vor solicita în scris să intre, totuşi, în posesia lor, se arată în noul proiect.

La nivelul judeţului Teleorman, 26.000 de carduri de sănătate nu au ajuns încă la asiguraţi, dintre care, potrivit Poştei Române, 15.600 sunt la poştaşi care de marţi, 27 ianuarie, au reînceput distribuirea din casă în casă. În caz că nici de această dată asiguraţii nu vor fi găsiţi la domiciliu, cardurile îi vor aştepta pe asiguraţi la sediile oficiilor poştale, de unde pe bază de card de identitate sau buletin de identitate vor putea fi ridicate. Dacă nu vor fi ridicate nici de la poştă, acestea se vor returna la CAS, de unde, de asemenea, pe baza unui document de identitate poate fi ridicat de asigurat. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.