Economie

Ouă contaminate cu Salmonella de la ferma din Olt nu au ajuns pe piaţa din Teleorman

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt monitorizează situaţia la o fermă de păsări din apropierea graniţei cu judeţul Teleorman, spun cei din Olt, unde la începutul acestui an a izbucnit un focar de salmoneloză. După mai multe teste făcute la laboratoare locale, dar şi din ţară, inspectorii DSVSA Olt au confirmat infecţia cu bacteria Salmonella la hala a doua din cadrul unei ferme de păsări ce se află situată la graniţa cu judeţul Teleorman. Sute de ouă au fost ridicate şi trimise la Craiova pentru a fi denaturate, iar 3.000 de găini au fost ucise şi expediate, marţi, 13 ianuarie, spre a fi arse la o firmă de specialitate.

Reprezentanţii DSVSA Olt au dat asigurări că ouăle contaminate nu au ajuns pe piaţă şi nici la consumatori, iar directorul DSVSA Teleorman, Iulian Ianculescu întăreşte cele spuse de directorul din Olt şi precizează, în plus, că în Teleorman nici un agent ecomonic nu se aprovizionează de la firme din Olt, ceea ce înseamnă că în Teleorman nu poate fi vorba nici măcar de suspiciune, pentru că produse provenite de la ferme de păsări din judeţul vecin nu ajung în judeţul Teleorman. “Nu trebuie să se creeze panică, nu sunt probleme. Nu există nici un agent econmic din judeţul Teleorman care să se aprovizioneze de la ferme de păsări din judeţul Olt şi în consecinţă nu pot exista produse contaminate la vânzare”, a spus Iulian Inculescu. Plus de asta, reprezentanţii DSVSA Olt spun că produsele nu au ajuns spre vânzare deoarece firma făcea livrări periodic şi n au apucat să expedieze produsele. Dacă erau consumate ouă exista riscul foarte mare de îmbolnăviri.

Există mai multe subspecii ale acestei bacterii, dar, de regulă, cea care provoacă infecţii la oameni este Salmonela Enteritidis. Ea poate supravieţui mediului acid din stomac şi formează colonii în intestine, provocând enterocolite. Acestea se manifestă prin diaree, greaţă, vărsături, dureri abdominale, balonare şi chiar febră. Simptomele pot să apară în numai câteva ore de la ingestia alimentului contaminat sau chiar trei zile mai târziu. Transmiterea Salmonellei se face pe cale oral-fecală, prin igiena deficitară a mâinilor, a alimentelor sau prin apa contaminată. Cea mai comună sursă a infecţiei cu bacteria Salmonella sunt ouăle, carnea de vacă, sosurile şi fructele de mare. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.