Politic

Organizaţiile de partid cele mai performante la alegerile europarlamentare din Teleorman

Carmen Dumitrescu

Prezenţa destul de bună la alegerile europarlamentare din Teleorman s-a datorat, în foarte mare măsură, activităţii organizaţiilor politice locale. Astfel, unele organizaţii locale au reuşit cu adevărat să mobilizeze oamenii şi să-i convingă să se prezinte la urne, în timp ce altele au dat dovadă de apatie iar scorul final a dat măsura exactă a acestei lipse de interes. În ceea ce priveşte mediul urban, activitatea organizaţiilor locale a fost, în general, bună, partidele făcând tot posibilul să-şi direcţioneze majoritatea resurselor în scopul convingerii electoratului să iasă din case şi să-şi exercite dreptul democratic de a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul European.

La Alexandria, de pildă, rezultatul foarte bun obţinut de PSD, în speţă 42,73%, demonstrează buna mobilizare a electoratului social-democrat, un rol deciziv avându-l, din acest punct de vedere, Organizaţia de Tineret a partidului la nivel local şi judeţean. PNL Alexandria, însă, n-a dat dovadă de o implicare reală, lucru certificat de scorul foarte mic obţinut de acest partid istoric, cu mulţi susţinători în mediul urban. Cauzele eşecului PNL de la Alexandria le-am identificat, însă, într-un articol anterior şi nu vom insista asupra lor. Şi la Roşiorii de Vede, cea mai performantă organizaţie politică în sensul mobilizării unui electorat hotărât a fost tot Organizaţia locală a PSD, acest partid obţinând un scor de 50,54%, PNL obţinând la Roşiori tot un scor mic, de 11,12%

La Turnu Măgurele, PSD a demonstrat că ştie să se mobilizeze şi să scoată din case electoratul său de bază, astfel că scorul de 51,50% a fost considerat un rezultat bun de către persoanele din conducerea formaţiunii politice. La Turnu Măgurele, Organizaţia locală a PNL nu a reuşit nici măcar performanţa de a obţine 10 procente, scorul de 7,80% fiind oarecum dezamăgitor, mai ales pentru că la Turnu, pe locul al doilea în topul preferinţelor electoratului s-a aflat PDL, cu 13,15%.

La Videle, situaţia a fost puţin mai specială, acolo contribuind la vasta participare a populaţiei la urne, atât PDS-ul, cât şi Organizaţia PDL, mobilizată de Lucian Militaru, care a rămas un nume important în percepţia celor interesaţi de politică din zonă. Astfel, aşa cum era de aşteptat, Organizaţia PDL din Videle a reuşit să obţină pentru candidatul Dreptei un scor de 30,20%, acesta numărându-se printre cele mai bune scoruri obţinute de PDL în judeţ. Organizaţia PSD din zonă a fost şi ea destul de performantă, scorul PSD fiind de 45,18%. La Zimnicea, în schimb, performanţa reală a fost obţinută de PNL care a obţinut un scor de 17,45%, situându-se pe al doilea lor după PSD, care a obţinut 55,46% din preferinţele alegătorilor. Organizaţia PDL din Zimnicea s-a dovedit a fi, însă, neperformantă, cele 6,2 procente fiind probabil dezamăgitoare şi pentru conducerea de la nivel judeţean a partidului. Asupra activităţii organizaţiilor din mediul rural vom reveni cu amănunte în zilele următoare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.