Social

Organizarea concursurilor pentru funcţiile de conducere în învăţământ, adusă din nou în discuţie

Monica DUMITRESCU

De mai bine de 6 ani, funcţiile de conducere din învăţământul românesc nu au mai fost ocupate prin concurs, ci prin numiri directe, aşa-zisele “detaşări în interesul învăţământului”. Organizarea concursurilor este adusă periodic în discuţie, ca o soluţie pentru depolitizarea învăţământului, însă se pare că nimeni nu doreşte cu adevărat acest lucru. De la preluarea mandatului la conducerea Ministerului Educaţiei, Remus Pricopie a tot făcut promisiuni, dând mai multe termene pentru organizarea concursurilor de directori în unităţile de învăţământ sau pentru ocuparea funcţiilor de inspectori şcolari în cadrul inspectoratelor şcolare judeţene, însă nu a reuşit până la finalul mandatului să se ţină de cuvânt. Noul ministru al Educaţiei, Mihai Sorin Câmpeanu, vine cu aceleaşi promisiuni. Acesta a declarat la începutul săptămânii că învăţământul ar trebui să intre într-un proces de depolitizare şi că, personal, crede în necesitatea organizării de concursuri pentru ocuparea posturilor de directori de şcoli. Câmpeanu este de părere că doar astfel de concursuri ar aduce manageri competenţi, în fruntea instituţiilor de învăţământ preuniversitar.

”Am solicitat colegilor mei din minister să finalizeze propunerea metodologiei de concurs, să o lanseze cât se poate de repede în dezbatere publică, să fie promovată prin ordin de ministru şi, de asemenea, am solicitat ca, în paralel, să avem o propunere de calendar cu privire la desfăşurarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de director care să înceapă în luna martie acestui an”, a spus Câmpeanu.

La această dată, în Teleorman, ca de altfel în toate judeţele, niciun director de şcoală nu ocupă funcţia prin concurs. Ultimele concursuri pentru ocuparea acestor funcţii au fost organizate în 2008, iar mandatul dobândit prin concurs are o durată de patru ani. Situaţia este similară şi în ceea ce priveşte inspectorii şcolari, şi aceştia fiind numiţi pe funcţii, concurs nemaifiind organizat din 2006.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.