Economie

Ordinul privind normele tehnice de completare a Registrului Agricol, în dezbatere publică

Începând cu data de 14 aprilie 2015, pe site-ul Ministerului Agriculturii a fost publicat, în vederea consultării publice, pe o perioada de 10 zile, Ordinul privind normele tehnice de completare a Registrului Agricol pentru anii 2015-2020.

Noul tip de Registru Agricol este documentul oficial în care se va ţine evidenţa primară unitară, în el urmând a fi înscrise date privind exploataţia agricolă: terenurile aflate în proprietate identificate pe parcele; categoria de folosinţă a terenurilor, modul de utilizare a suprafeţelor agricole, respectiv: suprafaţa arabilă cultivată cu principalele culturi, suprafețe necultivate, ogiare, suprafața cultivată în sere, solarii şi alte spaţii protejate, suprafaţa utilizată pentru culturi succesive în câmp, culturi intercalate, culturi modificate genetic pe raza localităţii şi suprafaţa cultivată cu legume, cartofi în grădinile familiale; numărul pomilor; suprafața plantațiilor pomicole; alte plantații pomicole aflate pe teren agricol; pepiniere viticole; suprafeţele irigate în câmp.

În același document se scriu informaţii despre: animalele domestice şi animalele sălbatice crescute în captivitate; evoluţia efectivelor de animale în cursul anului; utilajele, instalațiile pentru agricultură, mijloacele de transport cu tracţiune animală şi mecanică; aplicarea îngrășămintelor, amendamentelor și pesticidelor, utilizarea îngrășămintelor chimice la principalele culturi; clădirile existente la începutul anului pe raza localității; atestatele de producător și carnetele de comercializare eliberate/vizate; mențiuni cu privire la sesizările/cererile pentru deschiderea procedurilor succesorale înaintate notarilor publici; înregistrări privind exercitarea dreptului de preempțiune; înregistrări privind contractele de arendare; înregistrări privind contractele de concesiune.

Noile Registre Agricole le dau serios de furcă fermierilor. Sunt primării unde nu există deloc Registrul Agricol, iar fermierii care au ghinionul să depindă de acele primării spun că riscă să rămână fără subvenţii. Absenţa noului Registru Agricol este o problemă pentru fermierii care solicită subvenții de la APIA deoarece li se cere la depunerea cererii o copie după acest act, inexistent, deocamdată. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.