Eveniment

Opt incendii de vegetație uscată, în doar două zile / ISU Teleorman: “Toleranță zero față de cei care se fac vinovați de producerea incendiilor de vegetație uscată și miriște”

În ultimele 48 de ore, pompierii militari teleormăneni au fost solicitați să intervină pentru stingerea a 8 incendii de vegetație uscată, izbucnite pe raza localităților Beiu, Bratcovu, Crevenicu, Ciuperceni, Suhaia, Cernetu, Blejești și Alexandria.

Cele mai multe dintre acestea au avut drept cauze probabile folosirea intenționată a sursei de aprindere, focul în spații deschise lăsat nesupravegheat ori fără a fi luate măsurile necesare împiedicării propagării la bunurile din apropiere, precum și țigările nestinse, aruncate la întâmplare.

Reprezentanții ISU Teleorman solicită autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii incendiilor de vegetație uscată, să realizeze acele fâșii arate în apropierea drumurilor de acces astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată deoarece acest lucru este interzis, potrivit prevederilor legale.

De asemenea, pompierii teleormăeneni atrag atenția că, în această perioadă, pe fondul temperaturilor ridicate și al gradului avansat de uscăciune a vegetației, riscul izbucnirii incendiilor din cauza țigărilor aruncate la întâmplare de trecători/călători este foarte mare. Pentru eliminarea acestuia, solicităm fermierilor și proprietarilor de terenuri agricole aflate în apropierea căilor de acces, păduri sau cale ferată să realizeze urgent fâșii arate de aproximativ 20 – 50 de metri.

Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Totodată, ISU Teleorman reamintește proprietarilor de terenuri agricole că locațiile suprafețelor afectate de incendii au fost înaintate către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Teleorman, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Garda Națională de Mediu.

Din punct de vedere legislativ, toți cei care dețin terenuri agricole trebuie să știe că incendierea vegetației uscate este interzisă, acest lucru putând fi sancționat de pompieri, reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu și ai Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură, conform protocolului încheiat între aceste instituții.

ISU Teleorman va manifesta toleranță zero față de cei care se fac vinovați de producerea incendiilor de vegetație uscată și miriște.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.