Viorica Dăncilă, europarlamentar PSD din Teleorman, candidat și pentru alegerile din mai: “Crearea Uniunii Social-Democrate este o alianță politică făcută numai pentru alegerile europalamentare, cu unicul scop ca noi, social-democrații, să câștigăm cât mai multe mandate pentru Parlamentul European. Aș putea spune că cea mai bună variantă pentru noi este victoria social-democratilor europeni din care facem parte, ceea ce ne va da posibilitatea să ne impune programul pentru România. Categoric, este mai bine să candidăm separat pentru că o îmbinare de programe social-democrate cu cele liberale și populare ar fi derutat electoratul şi votanții PSD, care n-ar fi reușit să facă o distincție clară între ce vrem noi, cei de stânga, și ce vor cei de dreapta. Eu cred că USD nu are rolul de a rupe USL. Guvernul USL trebuie să funcționeze în continuare ca și unul social-liberal, să fie rupt de campania electorală pentru alegerile europarlamentare şi să realizeze programul pentru care am porimit cel mai mare număr de voturi la alegerile parlamentare interne.Vom avea o campanie electorală bazată pe programe europene, pe atragerea de fonduri europene şi pe măsuri sociale de stânga. Aș mai vrea să fac o precizare. În opinia mea, cred că PSD vrea sincer și corect deblocarea situației din USL, în timp ce liberalii nu fac decât să pună condiții”.
Lucian Militaru, deputat PDL: “Decizia luată de liderii PSD de a crea o altă alianță pentru alegerile europarlamentare – Uniunea Social Democrată – este, de fapt, finalul cariere lor politice. Este începutul sfârșitului, ruperea de PNL va însemna nu numai finalul USL, ci și a sistemului creat prin această guvernare social-liberală. Frica de electorat i-a determinat să arunce cu praf în ochii oamenilor din nou. Tot acest proces de dezmembrare a USL trebuie să reprezinte punctul de pronire și de deșteptare a întregii drepte pentru unitate, de care este efectiv nevoie, nu numai pentru noi ca forțe politice, dar şi pentru populație, pentru un program coerent de guvernare, după alegerile prezidențiale. Ar fi cea mai bună mișcare politică să ne unim și să candidăm uniți la alegerile europarlamentare din mai anul acesta”.
Marin Almăjanu, deputat președintele PNL Teleorman: “Participarea noastră la alegerile europarlamentare, separat, cred că va fi de bun augur, electoratul liberal se va identifica corect în peisajul politic, va vota un program european de dreapta și, sigur, vom avea un număr mai mare de deputați în Parlamentul European, decât dacă am fi candidat pe lista comună în cadrul programului politic al USL. În context, aș mai adăuga faptul că, prin separarea noastră de PSD la europarlamentare, este și o chestiune de vizibilitate pentru populație, dat fiind modul în care nu am reușit să fim foarte categorici în implementarea obiectivelor liberale în ministerele pe care le conducem, ceea ce, de altfel, a determinat şi remanierea unor miniștri pentru a ne impune programul liberal. Sigur, USL nu se va rupe şi noi credem că președintele Antonescu va rămâne candidatul PSD şi PNL la președinție. Trebuie să rămânem în această formulă pe care, sigur, şi electoratul o va accepta, pornind de la ideea câștigării alegerilor prezidențiale împotriva unui al candidat impus și pe care vrea să-l scoată președinteTraian Băsescu, probabil de la PMP – Elena Udrea sau Emil Boc”.