Eveniment

Operațiune de amploare împotriva celei mai mari platforme web ilegale; percheziții în opt județe, printre care și Teleorman

Cea mai mare platformă web ilegală, prin intermediul căreia utilizatorii puteau lansa atacuri cibernetice, a fost destructurată în urma unei operaţiuni derulate de autorități din 19 state, printre care și România.

„Poliţia Română, alături de autorități de aplicare a legii din alte 18 state, de pe patru continente, a participat la o activitate în cadrul programului european EMPACT, prioritatea Cybercrime Attacks against Information System”, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Române.

În țară, oamenii legii au făcut zece percheziţii, în municipiul Bucureşti şi judeţele Iaşi, Prahova, Timişoara, Constanţa, Teleorman, Satu Mare şi Brăila, la utilizatori ai acestei platforme şi, totodată, au fost făcute demersuri pentru încetarea funcţionării altor două platforme ce ofereau servicii ilegale, în special utilizatorilor din România.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe sisteme informatice şi medii de stocare a datelor, iar 13 persoane, cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani, au fost conduse pentru audieri, la DIICOT – Structura Centrală.

Ancheta a început în aprilie anul trecut, când poliția olandeză împreună cu autoritățile britanice și Europol au demarat verificarea unei platforme ilegale, prin intermediul căreia utilizatorii înregistraţi puteau lansa atacuri de tip DdoS (Distributed Denial of Service). În urma acţiunii, au fost obţinute date cu privire la aproximativ 151.000 de utilizatori, aceasta fiind considerată cea mai mare platformă de acest tip.

”Practic, DDoS-for-hire presupune că o persoană, pentru o taxă nominală, poate bloca traficul unor întregi reţele şi site-uri. Potenţialele daunele asupra victimelor pot fi considerabile, îngrădind accesul cetăţenilor la serviciile oferite de bănci, instituţii guvernamentale, spitale sau forţele de ordine”, informează Poliţia Română.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.