Social

OMS recomandă vaccinarea antigripală a gravidelor – DSP Teleorman a solicitat Ministerului Sănătăţii, pentru acest sezon, peste 22.000 doze de vaccin antigripal

Referitor la campania de vaccinare din acest sezon, pentru care Ministerul Sănătăţii intenţionează să achiziţioneze 1 milion de doze de vaccin antigripal, şeful departamentului de sănătate publică, Luminiţa Dumitraşcu, a precizat că Direcţia de Sănătate Publică a solicitat, în urma unui calcul realist, un număr de doze de vaccin mai mic pentru anul acesta, puţin peste 22.000 de doze, asta pentru că, numărul celor vaccinaţi în ultimii ani este mai mic decât anii anteriori. Astfel, anul trecut numărul persoanelor vaccinate a fost de 15.500, din cele peste 30.000 de doze solicitate iniţial. De asemenea, 16.000 au fost retrase, iar 4.000 au rămas pe stoc la sfârşitul sezonului epidemiologic.

“Ar fi recomandat să se înceapă campania de vaccinare la sfârşitul acestei luni, însă nu se va putea face acest lucru pentru că nici licitaţia nu s-a finalizat pentru achiziţionarea dozelor din afară, iar din punctul meu de vedere abia la începutul lunii se va putea începe imunizarea populaţiei împotriva virusului gripal. Plus de asta, nu se anunţă un an epidemic”, a precizat Luminiţa Dumitraşcu.

În România, activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasă, fără răspândire geografică, fără tendinţă de creştere semnificativă, fără probe pozitive pentru virusurile gripale, iar la nivelul judeţului, conform celei de a doua săptămâni de raportare, nu s-au înregistrat evoluţii majore, intensitatea virozelor fiind asemănătoare cu cea de săptămâna trecută, numărul îmbolnăvirilor fiind mic, ca de altfel şi al spitalizărilor.

Ultima recomandare venită din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) trece gravidele pe primul loc în grupa persoanelor cu risc crescut de a contracta gripa, aspect despre care Luminiţa Dumitraşcu a precizat că este un lucru foarte bun, mai ales în ultimul trimestru de sarcină, deorece copilul se va naşte cu imunitate împotriva virusurilor pentru care a fost vaccinată mama.

Medicul a subliniat că vaccinarea antigripală este cea mai sigură metodă de prevenire a îmbolnăvirii, în condiţiile în care, la nivel mondial, jumătate de milion dintre decesele înregistrate sunt din cauza gripei. „Epidemiile de gripă pot afecta, într-un singur episod pandemic, foarte multe persoene. Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii spun că vaccinarea antigripală este foarte importantă mai ales pentru persoanele din grupele de risc: bătrâni, copii şi cei care suferă de afecţiuni cronice. Ca noutate, ultima recomandare venită din partea organizaţiei introduce gravidele pe primul loc în grupa persoanelor cu risc crescut”, a mai precizat Luminiţa Dumitraşcu. Potrivit medicului, virusul gripal este extrem de contagios şi poate fi transmis de la o persoană la alta prin strănut, tuse sau prin contactul cu obiecte contaminate, cum ar fi bancnotele, clanţele uşilor, întrerupătoarele de lumină sau alte obiecte casnice, iar vaccinarea gravidei nu numai că protejază mama de o eventuală îmbolnăvire, dar transmite imunitate şi fătului. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.