Eveniment

Olimpicul internaţional Ştefan Spătaru, invitat de onoare la Şcoala “Mihai Viteazul”

Monica DUMITRESCU

Alexăndreanul Ştefan Spătaru, olimpic internaţional la matematică, fost elev al Şcolii Gimnaziale “Mihai Viteazul” din Alexandria, în prezent student bursier în anul II la Harvard, a fost invitat marţi, 17 ianuarie 2017, de foştii dascăli la o întâlnire cu actualii elevi ai unităţii de învăţământ alexăndrene, pasionaţi de matematică, pentru a le împărtăşi din experienţa lui. Evenimentul, găzduit în sala de festivităţi a Şcolii Gimnaziale “Mihai Viteazul” din Alexandria, a fost organizat de profesorul de matematică Tudor Cristea, care a dorit să-l aducă în faţa actualilor săi elevi pe cel mai performant elev al şcolii.

La întâlnire au participat şi prof. Cristea Armeanu, actual director al unităţii de învăţământ, şi prof. Ilie Ulmeanu, fost director al şcolii, ambii participând la pregătirea lui Ştefan Spătaru în primii ani de şcoală la fizică, respectiv engleză, alte două discipline la care acesta a performat, obţinând premii la concursuri şi olimpiade naţionale.

Prof. Tudor Cristea a făcut o scurtă prezentare a drumului către succes pe care Ştefan Spătaru l-a parcurs încă din clasa I, când a reuşit să obţină premiul I pe ţară la matematică în cadrul concursului Cangurul pentru clasa a II-a, acesta fiind primul mare premiu în cariera sa.

Au urmat premii la olimpiadele naţionale şi internaţionale, Ştefan Spătaru fiind membru al lotului olimpic internaţional al României la matematică, din care fac parte doar şase elevi de liceu. Ştefan Spătaru a fost selectat în acest lot încă din clasa a IX-a şi a rămas până în ultimul an de liceu, fiind cel mai longeviv membru al lotului olimpic internaţional, fapt care i-a adus recunoaşterea colegilor, fiind ales, neoficial, lider al acestui grup.

“Să fii selectat în lotul olimpic internaţional încă din clasa a IX-a, este o performaţă deosebită. Să rămâi timp de 4 ani în acest lot care suferă periodic modificări este mai mare performanţă. Ştefi a devenit nu doar un nume, ci şi un renume. A participat la patru olimpiade internaţionale de matematică, lucru rar întâlnit. Pentru a participa la patru olimpiade consecutive trebuie să intri în lotul României încă din clasa a IX-a. Asta se întâmplă o dată la 50-100 de ani în România”, a spus prof. Tudor Cristea.

După absolvirea şcolii gimnaziale, Ştefan Spătaru a urmat cursurile Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti, apoi a fost acceptat ca bursier la mai multe universităţi prestigioase din lume, acesta alegând Harvard din Statele Unite ale Americii, pentru că a considerat că această universitate are unul dintre cele mai bune departamente de matematică, cel mai bun departament de economie, un departament foarte bun de informatică. “Am considerat că îmi oferă toate opţiunile”, a spus Ştefan Spătaru, care le-a vorbit elevilor de la Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul” despre ce înseamnă să fii student la Harvard, cum a aplicat la prestigioasa universitate şi de ce a ales să plece la studiu în afara ţării.

One Comment

  1. Un copil exceptional cu parinti deosebiti! Felicitari si succes in continuare,Stefan!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.