Monica DUMITRESCU
Consiliul Judeţean Teleorman a organizat marţi, 16 iunie, festivitatea de premiere a elevilor din toate unităţile de învăţământ din judeţ care au obţinut premiile I, II, III, menţiuni, medalii sau premii speciale la fazele naţionale ale olimpiadelor şi concursurilor pe discipline. Au fost premiaţi 44 de elevi individual şi cam tot atâţia profesori care s-au ocupat de pregătirea lor. De asemenea, au primit premii şi două echipe sportive din unităţile de învăţământ care s-au remarcat la nivel naţional în cadrul olimpiadei sportului şcolar. Este vorba despre Echipa de baschet fete a Liceului Teoretic “Al. I. Cuza” din municipiul Alexandria pregătită de prof. Mariana Ivan şi Mădălin Piperea, care a obţinut premiul III la nivel naţional şi echipa de fotbal fete a Liceului Pedagogic “Mircea Scarlat” din Alexandria, pregătită de prof. Dumitru Filip şi Carmen Muşat, care a obţinut menţiune.
Diplomele au fost înmânate olimpicilor de către Adrian Gâdea, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman. Olimpicii au fost recompensaţi pentru performanţele lor şi cu sume de bani cuprinse între 200 şi 500 lei, în funcţie de locul ocupat la nivel naţional. Astfel, pentru locul I a fost acordată suma de 500 lei, pentru locul II – 400 lei, locul III – 300 lei, iar pentru menţiuni, medalii sau premii speciale elevii au primit din partea Consiliului Judeţean sume cuprinse între 250 şi 200 lei. Profesorii care s-au ocupat de pregătirea elevilor au fost şi ei recompensaţi cu sume de bani cuprinse 150 şi 300 lei.
Comparativ cu anul trecut, numărul elevilor teleormăneni care au obţinut premii şi distincţii la olimpiadele şcolare naţionale a crescut. La nivel de judeţ au fost obţinute 5 premii I, 2 premii II, 5 premii III, 3 medalii de argint şi 8 de bronz la disciplinele matematică, informatică, tehnologia informaţiei.
Doi dintre elevii telormăneni care au obţinut premiul I la fazele naţionale ale olimpiadelor şcolare anul acesta au mărturisit că pentru această performanţă este nevoie de pasiune, foarte multă muncă, dar şi de îndrumarea unui profesor bun, şi răsplata este pe măsură.
“Am obţinut premiul I la psihologie, o disciplină care îmi place foarte mult. A fost mult de muncă, am avut şi beneficii, doamnele profesoare m-au îndrumat şi a venit şi răsplata. Am participat şi la alte olimpiade, dar la faza naţională, aceasta este prima”, a declarat Adelina Beatrice Manea, elevă în clasa a XI-a la Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat” din Alexandria, al cărei profesor îndrumător a fost Ileana Gurlui.
Deşi nu studiază la şcoală germana, Răzvan Andrei Ionescu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional “Al. D. Ghica” din Alexandria a obţinut premiul I la această disciplină. Răzvan studiază de patru ani germana cu prof. Alice Jitea din Turnu Măgurele şi doreşte să aplice anul acesta, după examenul de Bacalaureat, la Politehnică, specializarea inginerie mecanică în limba germană, visul lui fiind să lucreze în domeniul auto în Germania.
“În gimnaziu am studiat engleza şi franceza, însă mi-am dat seama că germana este de viitor, datorită nivelului de dezvoltare a acestei ţări. Sunt pasionat de sport şi de domeniul auto, de aceea am ales să studiez această limbă, visul meu fiind să ajung în Germania”, a mărturisit Răzvan Ionescu.
“Elevii mei de la germană lucrează în mod intensiv de mai mulţi ani. Rezultate la limba germană s-au obţinut în fiecare an, Teleormanul având deja o tradiţie în această direcţie. Elevul care anul acesta a obţinut premiul III, Tecşor Andrei, anul trecut a obţinut premiul I. Răzvan Ionescu câţiva ani nu a reuşit să ajungă la premii şi acum s-a mobilizat şi a făcut o surpriză plăcută pentru noi şi pentru şcoală şi pentru judeţ.
Judeţul Teleorman a reuşit să se claseze, conform unui coeficient calculat la sfârşitul olimpiadei, pe locul 5 la nivel naţional şi asta nu e puţin lucru dacă ne gândim că sunt judeţe în care limba germană nu este numai tradiţie, ci şi limbă maternă. În Teleorman limba germană se studiază în mod permanent, de 30 de ani doar în Turnu Măgurele, la Liceul Teoretic “Marin Preda” şi Colegiul Naţional “Unirea”. De acum doi ani avem opţional, ca a treia limbă, şi la Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul” din Alexandria”, a declarat prof. Alice Jitea.