Social

Odată cu începerea şcolilor şi a grădiniţelor debutează şi virozele respiratorii

Odată cu venirea toamnei şi începerea anului şcolar, dar şi odată cu venirea anotimpului rece, debutează şi bolile de sezon, contagioase de regulă, care se dezvoltă cu repeziciune în special în cadrul colectivităţilor. O astfel de afecţiune este viroza respiratorie, ca de altfel şi cea mai frecventă infecţie respiratorie, da cu potenţial grav, uneori chiar fatal dacă nu este tratată corect şi la timp.

Viroza respiratorie este o infecţie a tractului respirator superior, deoarece multe dintre simptome sunt localizate în principal la nivelul nasului şi gâtului. Doar în cazul complicaţiilor, infecţia coboară spre bronhii şi plămâni, provocând bronşite, pneumonii şi atacuri de astm în cazul copiilor suferinzi de această boală.

Copilul care suferă de viroză respiratorie manifestă dureri de gât sau  înroşirea acestuia, fără acumularea de puroi, are dureri de cap, febră în general de peste 38 de grade, nas înfundat, secreţii nazale apoase, strănută, tuse şi respiraţie dificilă. Aceste simptome apar de obicei la 2-3 zile de la infecţie şi durează între 2 şi 14 zile, peste două treimi din bolnavi vindecându-se în general într-o săptămână. Cu toate acestea, viroza nu se tratează cu antibiotice, medicii recomandând tratamente mai ales antitermice, pentru desfundatul nasului şi antivirale, administrarea antibioticului fiind recomandată doar în caz de complicaţii, care necesită administrarea antibiotixcelor. Antibioticele nu funcţionează în cazul viruşilor şi administrarea lor reprezintă o greşeală de tratament, putând chiar înrăiutăţi starea copilului.

Cea mai bună metodă de prevenire a acestei boli la copii o reprezintă igiena, astfel că spălatul pe mâini frecvent trebuie practicat atât de copiii sănătoşi, cât şi de cei bolnavi, pentru că boala este extrem de contagioasă din cauza reflexului pe care îl au general mulţi copii, acela de a duce mâinile la gură, la nas sau la ochi. De cele mai multe, ori virozele respiratorii se transmit de la un copil la altul atunci când mâinile copilului vin în contact cu secreţiile nazale de la o persoana infectată. Aceste secreţii conţin viruşi, iar în cazul în care copiii îşi ating gura, nasul sau ochii, viruşii pătrund şi produc infecţia. De aceea, copii se îmbolnăvesv în general în colectivitate, în spaţii de joacă, unde contactul cu jucăriile pe care un copil bolnav a pus mâna este aproape de neevitat. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.