Social

Octombrie este luna roz în Teleorman. Centrul de diagnostic imagistic EXMED oferă, luna aceasta, 30 de investigații gratuite la sân

20161007_10294520161007_103002

Octombrie este luna roz sau luna de informare și prevenire a cancerului mamar. Această boală gravă este frecventă la femeile în vârstă de peste 50 de ani, însă nici restul nu sunt pe deplin ferite de pericol.

Dorind să ajute la intensificarea prevenției cancerului de sân Centrul de diagnostic imagistic EXMED din Teleorman a organizat o dezbatere pe tema acestei boli, la care au participat dr. Ionela Nedelcu, dr. Luisa Spălățelu, medici specialiști radio-imagistică, Veronica Mieilă, reprezentanta Centrului Exmed Roșiorii de Vede, și dr. Alice Drăghici, oncolog, șefa secție de Oncologie din Teleorman.

“Octombrie este luna roz sau luna de informare și prevenire a cancerului mamar. Această boală gravă, frecventă la femeile în vârstă de peste 50 de ani, care nu ocolește nici restul pacientelor, poate fi vindecată, dacă femeile își fac controale la timp”, a spus Ionela Nedelcu. Aceasta a vorbit despre riscurile și cauzele care duc la apariția cancerului la sân, menționând că primul simptom al cancerului mamar, pe care majoritatea femeilor îl observă, este un nodul sau o zonă de ţesut îngroşat la nivelul sânului. Cei mai mulţi noduli nu sunt canceroşi, însă întotdeauna este cel mai bine să efectueze un control la medicul de familie sau la medicul ginecolog. De asemenea, medicul Ionela Nedelcu a spus că femeile trebuie să consulte, obligatoriu, medicul de familie sau medicul ginecolog în cazul în care observă oricare dintre următoarele simptome: un nodul sau o zonă de ţesut îngroşat la oricare dintre sâni, o modificare în dimensiuni sau formă a unuia sau ambilor sâni, secreţie la nivelul oricăruia dintre mameloane (care pot prezenta sânge), un nodul sau o umflătură la oricare dintre axile, neregularităţi ale pielii de la nivelul sânilor, o iritaţie pe sau în jurul mamelonului, o schimbare în aspectul mamelonului, ca şi cum s-ar scufunda în interiorul sânului, durere în oricare dintre sâni sau la oricare dintre axile, fără a fi legate de menstruaţie.

Accent în cadrul acestei dezbateri a fost pus pe prevenție, prevenția fiind una dintre cele mai sigure metode, dacă putem spune așa, care duc la depistarea timpurie a bolii și la vindecare, în cele mai multe cazuri. Examinarea periodică, imagistic, poate duce la depistarea în stadiile incipiente ale bolii și, implicit, la creșterea ratei de vindecare.

Clinicile Exmed derulează în luna octombrie 2016 un program integrat de comunicare privind cancerul de sân, promovând măsurile de prevenție și importanța depistării în stadii incipiente a acestei grave maladii. Mamografia este un tip special de examinare radiologică a sânului făcută cu ajutorul unui echipament special care poate evidenția frecvent tumori ce sunt prea mici pentru a putea fi palpate, a explicat Ionela Nedelcu. Exmed încurajează medicii specialiști și medicii de familie din Teleorman să recomande pacientelor mamografia, cea mai bună metodă radiologică disponibilă astăzi ce poate detecta precoce cancerul de sân. Mamografia însă, nu este recomandată femeilor sub 40 de ani, structura sânului fiind mai densă până în 40 de ani, recomandată în acest caz fiind ecografia mamară. De reținut că ecografia mamară se face doar într-un singur loc, respectiv în centrele specializate și de către medici specialiști în radio-imagistică, nu de către orice medic ecografist și nu la orice tip de ecograf.

Dr. Alice Drăghici a precizat că numărul cazurilor de cancer din Teleorman este destul de mare, în 2015 au fost depistate 102 cazuri noi, iar în 2016, 54 de cazuri de cancer la sân. Totodată, Alice Drăghici a menționat că, din păcate, în România, deși se promovează prevenția, femeilor nu li oferă posibilitatea de a merge la medic preventiv, în sensul că investigațiile medicale nu se decontează în nici un fel, atât mamografia, cât și ecografia de sân fiind contra cost. Lipsa banilor este principalul factor care le reține pe femei să își facă o investigație, dacă nu este nevoie, femeile, ajungând, din păcate, de cele mai multe ori, la medic, în stadii avansate ale bolii.

Pentru a facilita accesul la mamografie doamnelor care sunt în zona de risc, Exmed oferă în luna octombrie, 30 de investigații gratuite pacientelor cu vârsta de peste 60 de ani și venituri sub 1.000 lei. Mamografiile vor fi efectuate la Centrul de imagistică medicală Exmed din Alexandria, iar femeile trebuie să dețină asupra lor un act de identitate, o adeverință din care să reiasă nivelul veniturilor și o trimitere medicală, fie de la medicul de familie, fie de la un medic specialist.

Centrele de imagistică medicală Exmed sunt prezente în Alexandria și Roșiorii de Vede și aduc pacienților și medicilor din Teleorman cele mai performante opțiuni de diagnostic imagistic prin CT, Ecograf, Mamograf și Dexa. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.