Social

Obiceiuri și tradiții de Moșii de iarnă în Teleorman

Ziua de mâine, 18 februarie, este marcată în calendarul creștin-ortodox ca fiind Sâmbăta Morților sau Moșii de iarnă. Aceasta este una dintre marile sărbători în tradiția creștină. Moșii de iarnă din anul 2023 marchează începutul Sâmbetelor Morților, ce se încheie în Săptămâna Mare. Anul acesta, se marchează cu o săptămână înainte de Lăsatul Secului de Carne, care reprezintă și intrarea în Postul Paștelui.

În această zi, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe cei trecuți în neființă. Slujba constă în rugăciuni înălțate pentru odihna veșnică a celor morți, amintindu-le credincioșilor datoria pe care o au față de străbuni.

În zona Teleormanului, femeile au obiceiul de a merge în dimineața zilei de sâmbătă la cimitir pentru a aprinde lumânări, dar și pentru a împărți diferite pachete ce conțin mâncare. De asemenea, mai apoi, la biserică, se duc colivă, colaci, o sticlă de vin și un pomelnic pe care sunt menționate numele celor ce nu se mai află printre noi, pentru a fi slujite de către preoți. Deși în trecut nu se obișnuia, acum însă, pe lângă aceste tradiționalele daruri, se mai aduc la biserică și diferite vase cu mâncare gătită, cele mai populare fiind sarmalele, friptura, plăcinte, piftie și fructe.

Conform tradiției creștin-ortodoxe, de Sâmbăta Morților nu se lucrează și nu se spală. Nici evenimentele, precum nunțile și botezurile, nu sunt acceptate în această zi, recomandat fiind să se amâne până după Paște.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.