Social

Obiceiul incendierii anvelopelor auto și altor deșeuri în noaptea de “Lăsatul secului” se poate “lăsa” cu amenzi grele de până la 45.000 lei

Agenţia pentru Protecţia Mediului Teleorman face un apel către toţi cetăţenii și către autorităţile publice locale pentru prevenirea, reducerea și eliminarea impactului negativ asupra mediului și a stării de sănătate a  populației generat de practicarea inadecvată a unor obiceiuri populare ce pot avea loc în noaptea de “Lăsatul secului”.

În unele sate, în fiecare an, înainte de intrarea în Postul Mare al Paştelui, copiii și tinerii aprind focuri mari pe străzi pentru a alunga gerul iernii şi spiritele rele, marcând trecerea de la iarnă la primăvară.

Acest obicei este o sursă de poluare pentru că localnicii obişnuiesc să ardă anvelope auto şi alte deşeuri, astfel încât focul să reziste toată noaptea.

La arderea anvelopelor, în atmosferă sunt emanate zeci de substanţe chimice periculoase, cancerigene. Printre acestea se numără monoxidul de carbon, oxizi de sulf și de azot, dioxine, furani, metale grele, benzen şi hidrocarburi aromatice policiclice, iar în funcţie de caracteristica şi direcţia vântului, aceste substanţe pot fi dispersate la distanţe foarte mari.

Totodată, informăm că, potrivit prevederilor OUG nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor, cu modificările şi completările ulterioare, incendierea oricărui tip de deşeu şi/sau substanţă sau obiect este interzisă, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 30.000 lei la 45.000 lei, pentru persoanele fizice, şi de la 50.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice.

De asemenea, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani incendierea oricărui tip de deşeu şi/sau substanţă sau obiect, atunci când cantitatea sau impactul asupra mediului ori asupra vieţii, integrităţii corporale sau sănătăţii persoanelor nu poate fi neglijată.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.