Social

O veste proastă şi una bună pentru elevii care susţin examene naţionale în 2013 – Ministerul Educaţiei nu renunţă la supravegherea video, însă subiectele ar putea fi mai uşoare

Noul ministru al Educaţiei, Remus Pricopie, crede în utilitatea camerelor video montate în sălile de examen atât la Evaluarea Naţională, cât şi la Bacalaureat. În plus, acesta spune că nu se poate renunţa la supravegherea video pe timpul examenelor, întrucât aceasta este prevăzută în metodologia aprobată în luna septembrie 2013 şi ar fi încălcată legea dacă metodologia ar fi schimbată în luna ianuarie 2013.

În ceea ce priveşte dificultatea subiectelor, noul ministru al Educaţiei a spus că nu vor fi subiecte de olimpiadă. “Ca ministru, vă spun că un examen naţional de evaluare nu este o olimpiadă, nu este o competiţie. Un examen naţional de evaluare este unul în care trebuie să afli care este nivelul de pregătire a elevilor la un anumit moment în parcursul lor educaţional. O olimpiadă este competiţie. Acolo trebuie să ai subiecte de un alt tip”, a spus Remus Pricopie.

În urma unei analize realizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman, s-a constatat că principalele cauze care au dus la obţinerea unor rezultate foarte slabe la examenele naţionale din 2012 au fost: camerele video care au diminuat neregulile din timpul desfăşurării examenului; nu se mai învaţă la niciun nivel; în prezent cunoştinţele sunt multe şi elevii nu mai vor să memoreze noţiuni care nu au relevanţă; manualele sunt supraîncărcate cu termeni şi definiţii; influenţa negativă a mass-media; învăţământul este centrat pe elev, dar elevul nu este concentrat pe activităţi didactice; elevii nu mai au sisteme de valori; flexibilizarea orelor de curs; Evaluarea Naţională nu influenţează admiterea la liceu (se intră şi cu medii sub 4); programele neadaptate noilor cerinţe; număr mare de elevi care aparţin unor grupuri vulnerabile: elevi cu C.E.S, elevi rromi, elevi ai căror părinţi muncesc în străinătate, elevi care provin din familii cu situaţie materială precară; existenţa unui număr mare de elevi la clasă (uneori peste 30 de elevi ); fluctuaţia cadrelor didactice; au fost situaţii în care în fiecare an şcolar s-au schimbat cadrele didactice care au predat disciplinele de examen, respectiv limba română şi matematică; desele schimbări de ordin legislativ care au vizat examenele de sfârşit de ciclu; problemele economice, sociale, migraţia forţei de muncă în străinătate; numărul mare de elevi dispuşi la abandon şi absenteism şcolar.

Pe baza acestor constatări, ISJ Teleorman a realizat un plan de măsuri pentru anul şcolar 2012-2013 care să ducă la îmbunătăţirea rezultatelor Evaluării Naţionale şi a Bacalaureatului începând cu anul 2013. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.