Monica DUMITRESCU
Mai mult de jumătate din numărul elevilor teleormăneni care au participat anul acesta la simularea Evaluării Naţionale, desfăşurată în ultima săptămână a lunii februarie, nu au reuşit să obţină cel puţin media cinci. Matematica a fost, şi de data aceasta, disciplina la care s-au împotmolit cei mai mulţi dintre elevi. Potrivit datelor centralizate la Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman, procentul mediilor egale sau mai mari de cinci la simularea Evaluării Naţionale din acest an a fost de 49,93%. La Limba şi Literatura Română au obţinut note mai mari de cinci 68% dintre elevi, în timp ce la matematică doar 39, 26% dintre elevii evaluaţi au reuşit această performanţă. Comparativ cu anul trecut, rezultatele la Simularea Evaluării Naţionale au fost ceva mai bune, procentul mediilor de cel puţin cinci fiind cu 6,55% mai mare.
Într-o singură unitate de învăţământ din Teleorman toţi elevii participanţi la simulare au reuşit să obţină medii mai mari de cinci. Este vorba despre Şcoala Gimnazială Moşteni, unde din cei 16 elevi înscrişi în clasa a VIII-a au participat la simulare 14 elevi. Pe locul al doilea în ierarhia judeţeană cu un procent al mediilor peste cinci de 89,47% s-a clasat Şcoala Gimnazială Furculeşti, o unitate şcolară în care, de asemenea, învaţă un număr mic de elevi.
Locul al treilea este ocupat de Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul” din municipiul Alexandria, care a întregistrat un procent al mediilor peste cinci de 88,04%.
Şcoala Gimnazială “Ştefan cel Mare”, a doua clasată în topul municipiului Alexandria, se află la o distanţă de aproximativ 20 de procente de Şcoala “Mihai Viteazul”. Cu un procent al mediilor peste cinci de doar 68,37%, Şcoala “Ştefan cel Mare” ocupă locul 17 la nivel judeţean. Şcoala Gimnazială nr. 6 din municipiul reşedinţă de judeţ a obţinut un procent de 53, 85%, Şcoala nr. 5 – 53,52%, iar Şcoala “Al. Colfescu” – 51,43%. Singura unitate de învăţământ din Alexandria în care mai puţin de jumătate din numărul elevilor participanţi au reuşit să obţină cel puţin media 5 la această simulare a fost Şcoala nr. 7.
La Roşiorii de Vede cele mai bune rezultate au fost obţinute de Colegiul Naţional “Anastasescu” – 75% şi Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu” -71,05%. În Turnu Măgurele pe primul loc cu un procent al mediilor peste 5 de 79,31% s-a clasat Liceul “Marin Preda”, iar pe locul al doilea cu un procent de 70,15 %, Şcoala “Mircea cel Bătrân”.
Un rezultat foarte bun, 82,61%, a fost obţinut de Şcoala nr. 1 din Videle (locul 5 la nivel judeţean).
În şase unităţi de învăţământ gimnazial din Teleorman niciun elev nu a reuşit să obţină cel puţin media 5 la această simulare. Este vorba despre şcolile nr. 2 din Turnu Măgurele, Seaca, Bujoreni, Ciuperceni, Crângu şi Viişoara. În aceste unităţi de învăţământ însă numărul elevilor participanţi la simulare a fost foarte mic, cei mai mulţi, respectiv 11 participanţi, fiind la şcoala din Turnu Măgurele.