Politic

O mică parte a realităţii

Nu ne mai miră nimic; dacă duminica următoare ar avea loc alegeri parlamentare, în favoarea Uniunii Social Liberale ar vota, nici mai mult, nici mai puţin, decât 62% dintre români, în timp ce pentru Partidul Democrat Liberal nu ar opta decât 18%, iar ungurimea se menţine în procentul clasic deja, al electoratului stabil de 6%. La termenul de 9 decembrie al alegerilor parlamentare însă, pentru USL se pare că românii vor vota în procent de 77%, iar PDL va scădea la 12 procente.

Conform sondajului CCSB, realizat în perioada 28 august-1 septembrie 2012, doar 19% dintre români cred că România se îndreaptă către o direcţie bună, restul de români apreciind că ţara se îndreaptă către o direcţie greşită; vinovaţii principali ar fi politicienii şi partidele politice, dar şi preşedintele Traian Băsescu. Peste 70% dintre români sunt nemulţumiţi de activitatea actualului preşedinte Traian Băsescu.

În schimb însă, mai mult de jumătate dintre români sunt mulţumiţi de activitatea preşedintelui PSD, Victor Ponta, primul ministru al României. În ce priveşte încrederea, de care românii au mare nevoie în zilele acestea, 91% dintre români au încredere în pompieri; în topul încrederii urmează armata şi biserica, în timp ce tot mai puţini dintre români, doar 13%, au încredere în partidele politice. În instituţia preşedinţiei nu mai au încrede decât 28% dintre români, în timp ce în guvern mai cred 31%. Nici în Parlamentul României nu mai au încredere decât 23 de procente, iar în ce priveşte Uniunea Europeană, peste 78% dintre români şi-au pierdut încrederea. Nici în liderii politici nu prea mai au încredere românii; în timp ce primarul capitalei Sorin Oprescu este creditat cu 63 de procente, premierul Victor Ponta nu are decât 43 de procente la capitolul încredere, urmat îndeaproape de preşedintele PNL Crin Antonescu.

Dramatic însă, la capitolul încredere stă preşedintele Traian Băsescu, în care doar 21% dintre români mai au încredere. 60% dintre cetăţeni regretă întoarcerea preşedintelui Băsescu la Palatul Cotroceni, în timp ce 61% dintre români apreciază că preşedintele Băsescu ar face bine să demisioneze.

Părerile românilor despre felul în care trăiesc sunt diferenţiate şi în ceea ce priveşte starea materială; astfel, aproape o treime consideră că sunt săraci, în timp ce 48% consideră că fac parte din clasa medie. Doar 12% dintre români consideră că sunt bogaţi, mulţi dintre aceştia neştiid ce e în fapt bogăţia.

De altfel, părerile părelnice ale românilor, aprecierile pe care le emit ei referitor la clasa politică care ar trebui să îi ajute pe toţi românii, nu numai pe ei însuşi, sunt deocamdată bulversante. Deveniţi deja în mare parte eurosceptici, mulţi dintre români au şi uitat că sunt membri ai Alianţei Nord Atlantice, fiindcă cel puţin deocamdată românii, marea masă a românilor constată că acest lucru nu le ajută la nimic.

Sondajele însă sunt doar sondaje şi reflectă doar o parte a realităţii, în timp ce marea parte a realităţii stă ascunsă, precum marea masă a icebergului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.