Eveniment

O femeie care protesta în fața APIA a renunțat la greva foamei în urma intervenției prefectului de Teleorman

Marți, 20 septembrie, în cea mai friguroasă și ploioasă zi din acest început de toamnă, doamna Floricică, ajunsă la limita puterilor, atât fizice, cât și financiare, a ales să protesteze în fața APIA Teleorman cerându-și drepturile ce i se cuveneau familiei sale privind subvențiile din agricultură.

Forma de protest aleasă de femeie a fost greva foamei și cum starea de sănătate a femeii era precară, prefectei de Teleorman nu i s-a părut normal să nu intervină, mai ales că ceea ce cerea femeia erau drepturile familiei sale. Doamna care protesta a precizat că, din cauza unor supradeclarări de terenuri și a unor neînțelegeri în acte în care firma soțului și alte două firme au fost implicate, subvenția aferentă anului 2014 nu a fost plătită. Astfel, în 2014, a avut loc o suprapunere de suprafețe, respectiv o supradeclarare de terenuri în care erau implicate trei firme, situație pentru care APIA Teleorman  a solicitat la Departamentul pentru lupta Antifraudă – DLAF să studieze documentele celor trei firme și să stabilească firma care încearcă fraudarea și, implicit, firma care are dreptul la subvenție. În aceeași cauză a fost sesizat și DNA. Răspunsul DLAF este evaziv, în sensul că au constatat posibile fapte de natură penală, fapte săvârșite de o altă firmă, alta decât firma deținută de domnul Floricică, fără a menționa însă vreun vinovat. De menționat că, un exemplar al notei de control al DLAF, prin care se menționează suspiciunea de fraudare, a fost trimis DNA. Constatarea a fost făcută, firma doamnei scoasă, indirect, de sub acuzare, însă plata neefectuată. În urma acestor constatări, femeia consideră că este nedreptățită și a ales să protesteze.

Prefectul de Teleorman, Carmen Daniela Dan,  a aflat de situația în care se află femeia, a luat legătura cu autoritățle din Alexandria, poliție, DSP și implicit APIA, precum și cu soțul femeii, pe care l-a rugat să o însoțească la fața locului pentru a vorbi, amândoi, cu doamna Floricică. Nu i s-a părut uman ca o femeie bolnavă să fie nevoită să stea în ploaie pentru a i se recunoaște drepturile, iar autoritățile să aștepte 36 de ore pentru a interveni. Până să meargă personal la fața locului, a vorbit cu directorul APIA Teleorman să întrunească o comisie care să meargă afară la doamna Floricică și să stea de vorbă cu dumneaei. Femeia nu a discutat cu nimeni, de aceea prefectul județului a mers să vorbească personal cu doamna care protesta.

După câteva minute de discuții, doamna a acceptat să o însoțească pe Carmen Daniela Dan la prefectură, să discute pe larg problema care o macină și apoi a acceptat o discuție la care să participe și directorul APIA Teleorman, Eugen Coman. Directorul APIA a menționat că este adevărat că firma pe care soțul doamnei o deține nu a fost autorizată la plată, însă cauza nu este cea legată de supradeclarare, ci deoarece contractul de arendă a terenului pentru care se solicită sprijinul este încheiat în baza unui articol abrogat. Ei bine, dacă aceasta ar fi singura problemă, atunci doamna are tot dreptul să intre în posesia subvenției, asta dacă nu mai sunt și alte probleme de natură legală. În plus, prefectul de Teleorman i-a solicitat directorului APIA Teleorman să meargă, miercuri, 21 septembrie, la București, cu dosarul doamnei, la APIA Central, să lămurească situația și să obțină un răspuns concret în ceea ce o privește pe femeie și firma soțului să primească subvenția.

După câteva ore bune de discuții, Carmen Daniela Dan ne-a precizat că doamna Floricică a acceptat să renunțe la protest, mergând acasă cu speranța că intervenția prefectului îi va rezolva problema și se va face dreptate. (C.P.)

One Comment

  1. dupa cum reiese din articol nu pot sa nu ma intreb : pai si era nevoie ca sa se duca prefectul acolo? domnul ala , Coman ,daca stia ce si cum , de ce nu a rezolvat situatia?…doar asta era datoria lui , nu a prefectului !i-o fi fost greu, de lene,sau din incompetenta ? hmm…! ajunge femeia sa faca greva foamei sa atraga atentia, si brusc problema devine”vizibila” si se cauta solutii.ma intreb cati ”invizibili” trebuie sa faca greva foamei ca sa miste fundul de pe scaune unor functionari publici ,ca sa isi faca doar datoria de serviciu?…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.