Social

O bancă în faţa blocului, un grătar amplasat în cartier şi… nenumărate probleme

Intenţie bună a autorităţilor, efectele: mai mult decât neaşteptate

Uneori, nici cele mai bune intenţii ale autorităţilor nu dau roadele aşteptate, pentru că multe persoane nu au limite, nu ţin cont câtuşi de puţin de comunitate, de traiul în comun, de faptul că trebuie să acorzi respect conlocuitorilor. Cu ceva timp în urmă, în Alexandria s-au montat bănci în faţa blocurilor, pentru a oferi un mod de relaxare locuitorilor respectivei scări de bloc sau să o folosească vârstnicii pentru a mai sta la o vorbă, în cursul zilei sau seara. Din nefericire, mai ales după lăsarea întunericului, pe bancă îşi fac veacul tot soiul de scandalagii, care beau şi fac gălăgie. Ba mai şi lasă mizerie în urma lor.
“Chiar nu mai putem sta noaptea în casă, de răul lor. Noi ne-am bucurat de banca în faţa blocului. Dar acum ar fi mai bine fără, ne descurcăm şi fără. Cu câţi oameni lipsiţi de bun simţ sunt pe aici, am prefera ca Primăria să o scoată şi să avem şi noi din nou linişte”, ne-a declarat Marin, 50 de ani, locatar într-o scară amplasată pe strada Bucureşti.

Intenţia autorităţilor a fost bună. Efectele, mai mult decât neaşteptate. Şi poate că nici n-ar fi nevoie să se scoată banca, dacă poliţiştii ar sta de vorbă cu scandalagiii şi le-ar rezolva problema, însă cu o floare nici nu răsare soarele, dar să mai vorbim că s-ar face primăvară. Plus de asta, nici poliţiştii nu pot sta să păzească băncile, căci la preţ de câteva minute după ce poliţiştii pleacă, scandalagii se întorc şi parcă mai abitir se aprind în discuţii, în ciuda locatarilor şi parcă a poliţiştilor care le-au deranjat şueta.

O altă iniţiativă a autorităţilor care pe alocuri nu a avut efectul scontat este amplasarea grătarelor între blocuri, după cum reclamă un alexăndrean pe blogul personal al primarului Victor Drăguşin. Acesta este nemulţumit de un grătar care se pare nu a primit autorizaţia locatarilor din blocul cu pricina pentru a fi amplasat, dar mai ales de un vecin al său, care, nu numai că face grătar şi-i afumă rufele de pe balcon, dar face chef în garaj. “Aceste «petreceri» se organizează atât între garajele din zona blocurilor 820, 823, 822 (unde ADP-ul a montat un grătar fără acordul locatarilor de la et.1 şi parter care sunt direct afectaţi de fum) dar şi la garajul deţinut de P.D., care este vizavi de bl. 823, sc. D, pe care l-a transformat în bucătărie. Acesta, împreună cu alţi vecini, dar şi cu alte persoane din Alexandria pe care le invită la garajul său, fac grătare, consumă alcool pe domeniul public şi ascultă muzică. Se cântă la acordeon şi contrabas, se pune muzică la maşinile personale sau la staţia pe care dl. P. o ţine în garaj. Petrecerile se fac şi în timpul săptămânii şi în week-end, în funcţie de evenimentul pe care îl sărbătoresc. Vă mulţumesc pentru înţelegere şi sper să ne ajutaţi, pentru că nu dorim decât să trăim decent şi în linişte în locuinţele noastre!”, scrie Mari pe blogul edilului din Alexandria.

La sfârşit de săptămână, e mai comod şi mai plăcut, parcă, să faci focul între blocuri şi să înalţi în văzduh rotocoale de fum înecăcios de mititei, decât să pierzi timp şi să cheltuieşti bani mergând într-un spaţiu amenajat şi autorizat, chiar dacă acesta este la doi paşi de locul amenajat ad-hoc pentru prepararea grătarului. Cui să-i mai pese că e o lipsă consistentă de bun simţ faţă de toţi vecinii care fie n-au fost invitaţi la chindia ad-hoc, în aer liber, fie nu suportă mirosurile grele şi nu sunt obligaţi să suporte fumul care le intră în apartamente? Cu siguranţă nu celor care nu ratează nici o ocazie să perpelească deasupra jarului fleici, cârnaţi, pulpe şi mititei, pe grătarele amplasate, evident ilegal, la doar câţiva metri de bloc.
“Nici nu mai ştiu cum să facem, că oamenii ăştia nu sunt de înţeles. A trebuit să stau aproape toată vara cu geamurile închise, pentru că dacă deschideam geamurile, ni se umplea casa de fum. Vă daţi seama ce înseamnă să stea toate rufele pe care le întindem pe balcon în fumul de grătar? Şi nici măcar nu fac grătar în linişte. Râd, fac gălăgie, înjură de mama focului… Oare chiar nu mai există Poliţie. Eu i-am şi chemat odată. Au venit, au vorbit cu scandalagii, dar ori că le dau, ori că nu le dau amendă, ei tot ce ştiu fac. Dacă sunt lipsiţi de bun simţ, nici amenda nu îi poate linişti, pentru că nu se sinchisesc să o plătească. Noi ştim că avem o lege care spune că cine face grătar în spaţiu neamenajat şi neautorizat plăteşte usturător de mult. Mai rămâne ca legea să se şi aplice”, spune un alt alexăndrean, Nea Vasile, cum ni s-a recomandat.

Pe de altă parte, sunt vandalii, care fac parte din ambele categorii enumerate anterior, dar nu se mulţumesc doar cu atât şi distrug grătarele amplasate în locurile special amenajate, iar cei care doresc să facă un grătar în condiţii proprii şi legale, nu mai au fierul, grătarul propriu-zis pe care se aşează cele necesare friptului, pentru că au fost luate, chiar şi după ce s-au legat cu lanţuri, acestea au fost tăiate. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.