Eveniment

O autospecială de cercetare NBCR (nuclear, biologic, chimic, radiologic), una pentru descarcerări grele, 5 ambulanţe şi un centru mobil de comandă şi control au ajuns la ISU Teleorman

În cadrul proiectului “Achiziţie echipamente specifice pentru îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă şi pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat, în regiunea Sud Muntenia”, proiect de a cărui implementare s-a ocupat Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară “Situaţii de Urgenţă Sud Muntenia”, formată din 7 judeţe, respectiv Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman s-a ocupat de implementarea proiectului, la nivelul judeţului Teleorman au ajuns o serie de echipamente necesare situaţiilor de urgenţă. Coordonatorul principal al proicetului, dar şi totodată iniţiator al acestuia a fost Consiliul Judeţean Teleorman, proiectul, finanţat din fonduri europene se adresează celor 7 judeţe amintite anterior şi are o valoare totală de 52.095.882, 39 lei.

În cadrul acestui proiect, au fost achiziţionate autospeciale pentru toate judeţele, precum şi ambulanţe. În cadrul unei conferinţe de presă, organizate marţi, 20 noiembrie, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “A.D. Ghica” al judeţului Teleorman, la care au participat şi prefectul judeţului, Zorinel Niculcea şi vicepreşedintele CJT Ilie Bălan, reprezentanţii CJT care s-au ocupat de acest program au prezentat proiectul şi care sunt achiziţiile efectuate în cadrul acestuia. Obiectivul general al proiectului este creşterea calităţii serviciilor pentru siguranţă publică şi de asistenţă medicală în situaţii de urgenţă şi dezastre majore, urmărindu-se astfel sprijinirea unei dezvoltări economice şi sociale durabile şi echilibrate teritorial, la nivelul Regiunii Sud Muntenia, prin creşterea gradului de siguranţă a populaţiei, indiferent de localizarea aşezămintelor umane, iar obiectivele specifice fac referire la  îmbunătăţirea  capacităţii  de  răspuns  în  situaţii  de  urgenţă la nivelul Regiunii Sud  prin  reducerea  timpului  de  intervenţie  pentru  acordarea primului ajutor calificat şi pentru intervenţii în situaţii de urgenţă, indiferent de locul acesteia, precum şi la întărirea colaborărilor dintre judeţele Regiunii Sud Muntenia şi a regiunii cu judeţele limitrofe în perspectiva îmbunătăţirii siguranţei populaţiei din aceste judeţe, în cel mai scurt timp posibil. Pe de altă parte s-au explicat şi motivele întârzierii punerii în aplicare ale acestui proiect, care, iniţial avea termen de finalizarea a achiziţiilor 12 luni, însă, în procesul de implementare din cauza unor chestiuni de procedură care au zăbovit punerea în aplicare, mai exact pentru achiziţionarea celor 5 ambulanţe performante care au ajuns la ISU a fost nevoie de organizarea a tot atâtea licitaţii, cinci, pentru găsirea unui furnizor. Astfel, prin acte adiţionale termenul de finalizare a fost prelungit la 29 de luni, mai aexact până la data de 30 noiembrie 2012 şi între timp s-a găsit şi furnizorul de ambulanţe şi în cele din urmă acestea au ajuns la destinatar, marţi fiind prezentate şi presei. Referitor la noile achiziţii, col. Sandu Sorinel, şeful ISU Teleorman, a precizat că la nivelul inspectoratului există personal specializat ca paramedici, care să lucreze cu aceste autospeciale.

Prin intermediul acestui proiect fiecare judeţ a beneficiat de achiziţionarea de echipamente, la nivelul judeţului Teleorman fiind achiziţionate 3 autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate mare, 2 autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumpă de capacitate medie, 1 autospecială de cercetare NBCR (nuclear, biologic, chimic, radiologic), 1 autospecială pentru descarcerări grele, 5 ambulanţe de tip B2 şi 1 centru mobil de comandă şi control. O parte din aceste echipamente vor fi utilizate pentru baza operaţională regională care va asigura intervenţia în caz de dezastre majore, acestea fiind cele trei autospeciale de cercetare NBCR care sunt repartizate în judeţele Argeş, Ialomiţa şi Teleorman, dar care se vor deplasa şi în celelalte judeţe dacă este necesar şi centru mobil de comandă şi control repartizat la judeţul Teleorman, dar care va utilizat în toată Regiunea Sud Muntenia în caz de necesitate.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Teleorman, Liviu Dragnea, este singurul proiect de această anvergură cu finanţare europeană şi are ca obiectiv creşterea calităţii serviciilor pentru siguranţa publică şi de asistenţă medicală în situaţii de urgenţă şi dezastre majore. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.