Sport

O alexăndreancă s-a calificat pentru Campionatul Mondial de şah. Andreea Tobă, o sportivă de excepţie, care poate reprezenta Alexandria la Mondiale!

sah pag1De-a lungul anilor, municipiul Alexandria a avut rezultate bune prin practicanţii de şah care au avut participări la nivel naţional. Cu toate că nu este vorba de un sport prea costisitor, majoritatea acestor sportivi practicanţi ai “sportului minţii” au renunţat la sportul de performanţă, în principal din lipsa fondurilor pentru participare.

La început de an 2016, o tânără practicantă de şah din Alexandria se evidenţiază pe plan naţional. Andreea Valentina Tobă, o alexăndreancă în vârstă de 16 ani, elevă la Liceul Pedagogic Mircea Scarlat Alexandria, a reuşit să câştige faza naţională a Campionatul naţional de şah, organizat de Clubul de şah “Elisabeta Polihroniade”. De precizat ar fi faptul că alexăndreanca Andreea Tobă concurează, de câţiva ani, pentru clubul CSM Craiova, odată cu desfiinţarea secţiei municipale de şah în Alexandria. Titlul naţional reuşit de această sportivă de excepţie la Campionatul naţional de şah succede unei serii întregi de rezultate obţinute pe plan naţional, la diferite concursuri de profi; iar competiţia respectivă este organizată în paralel cu campionatul federaţiei de şah, de Clubul de şah “Elisabeta Polihroniade”, care însă a reprezentat în ultimii ani o rampă de lansare către şahul de performanţă, pentru mulţi tineri.

“Joc şah de la vârsta de 6 ani, îmi place să joc şah şi de aceea la început m-am înscris la clubul de şah din Alexandria, după care m-a remarcat domnul Georgescu, de la Craiova, care m-a recrutat la el la club, iar în prezent concurez pentru CSM Craiova”, a spus Andreea Tobă, alexăndreanca deţinătoare a titlului naţional la şah. Despre participarea la Campionatul naţional şcolar, tânăra şahistă a vorbit cu modestie: « Ultimele rezultate au fost la Campionatul naţional de şah, organizat de Clubul de şah “Elisabeta Polihroniade”, la care am obţinut locul 1 la proba de şah clasic, implicit, prin acest rezultat m-am calificat pentru faza următoare a Campionatului Mondial. În cadrul aceluiaşi concurs am obţinut la categoria dezlegări locul 3, iar la categoria blitz am obţinut, de asemenea, locul 1».

 

Problema principală, lipsa banilor pentru deplasare

Deşi a obţinut rezultate de excepţie şi este calificată pentru Campionatul Mondial de şah 2016, tânăra alexăndreancă Andreea Tobă nu ştie încă dacă va concura la cel mai înalt nivel. În primul rând, concursul nu a fost încă stabilit (perioada şi locul de desfăşurare nu se cunosc), din motive care ţin de securitatea internaţională, deşi în anii trecuţi întrecerea se desfăşura în perioada mai-iunie, după cum ne-a spus Liviu Tobă, tatăl tinerei sportive din Alexandria. Totuşi, principala problemă pentru participarea la Mondiale este legată de lipsa banilor necesari înscrierii. “Participarea propriu-zisă, cazarea şi întreg sejurul pe perioada competiţiei, sunt suportate de federaţie, prin organizaţia Elisabetei Polihroniade. Numai că, deplasarea este foarte scumpă, iar noi nu avem banii necesari, peste 1000 de euro, pentru participare. Şi, să fim sinceri, problema noastră este legată de faptul că Andreea este legitimată la clubul din Craiova, dar nu avem ce face, în Alexandria nu există un club de şah afiliat”, a spus tatăl Andreei Tobă. Cu toate acestea, Liviu Tobă s-a arătat cât se poate de încrezător că visul fiicei sale, de participare la Campionatul Mondial de şah va fi împlinit, deoarece “sunt sigur că vom găsi o soluţie pentru participare, cu ajutorul unor oameni de bine din Alexandria şi din judeţ, sper să găsim suma necesară pentru deplasare!”, a mai spus tatăl tinerei şahiste Andreea Tobă.

B. Pană

One Comment

  1. Felicitari pentru performantele fettei! In alta ordine de idei, pana acum ar fi trebuit sa va faceti propriul club sportiv, sau sa vorbiti cu cluburile din Alexandria care au sahul trecut in CIS sa va primeasca(numai eu stiu 3 sau 4). In cazul dumneavoastra normal este sa va finanteze deplasarea clubul din Craiova, caci lor le aduceti rezultate, nu Alexandriei!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.