Politic

Numărul teleormănenilor care au solicitat urna mobilă în turul II al alegerilor prezidenţiale a crescut cu aproape 40%

urna-mobila1Monica DUMITRESCU

Urna mobilă a fost solicitată în cel de-al doilea tur de scrutin în cadrul alegerilor prezidenţiale de 3760 de persoane, înregistrându-se astfel cu 1452 mai multe cerereri, comparativ cu primul tur de scrutin, desfăşurat în 2 noiembrie 2014. Şi numărul celor care au votat pe listele suplimentare, aşa zişii “turişti”, a crescut în turul al doilea considerabil. Potrivit datelor centralizate la Biroul Electoral Central, în Teleorman, în primul tur de scrutin au votat pe listele suplimentare 20.767 persoane, iar în cel de-al doilea tur de scrutin numărul acestora a crescut la 23.689.

De asemenea, mobilizarea înregistrată la nivel naţional în cel de-al doilea tur de scrutin a fost simţită şi în Teleorman, numărul teleormănenilor care au votat pe listele permanente fiind cu 23.340 de persoane mai mare comparativ cu turul I. Conform datelor BEC, în total în Teleorman au votat duminică, 16 noiembrie, 217.678 de persoane, prezenţa la vot fiind de 67.16% cu aproape 10 procente mai mare faţă de primul tur. Prezenţa masivă la vot a fost şi în Teleorman în favoarea candidatului ACL Klaus Iohannis, chiar dacă acesta s-a clasat la aproximativ 30 de procente sub Victor Ponta. Faţă de primul tur de scrutin, Klaus Iohannis a obţinut în turul al II lea mai mult cu peste 13 procente (23,24% în primul tur; 36,4% în turul II), în timp ce Victor Ponta a înregistrat o creştere de doar 5,71% (57,89% în primul tur; 63,6% în turul al doilea).

Singura scădere înregistrată în Teleorman în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale faţă de primul tur de scrutin a fost cea privind numărul voturilor anulate. Potrivit BEJ, în turul al doilea au fost anulate 3352 de voturi buletine de vot, faţă de 5314 în primul tur, semn că cel puţin o parte dintre cei care au votat în Teleorman au învăţat cum să pună ştampila.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.