Social

Numărul pensionarilor din judeţ, în scădere

104.831 de dosare de pensii sunt în plată la Casa Județeană de Pensii Teleorman, dintre acestea 91.380 sunt pensii de stat, iar alte 17.921 sunt pensii de agricultură.

Dintre pensiile de stat, cele mai multe, respectiv 70.480 sunt pensii pensii pentru limită de vârstă, 10.490 sunt pensii de urmaş, 8.305 sunt pensii de invaliditate, 1.994 sunt pensii anticipate sau anticipate parţial, iar alte 103 pensii sunt de serviciu (magistrați, grefieri, parlamentari, Curtea de Conturi).

De asemenea, în evidențele instituției se află în plată și alte tipuri de indemnizații acordate în baza legilor speciale în număr de 7.989.

La sfârșitul anului 2017, numărul total al pensionarilor înregistraţi la nivelul judeţului Teleorman era de 106.526 de persoane, iar în prezent numărul total al acestora a scăzut cu aproape 1.700, astfel că judeţul Teleorman numără 104.831 pensionari.

La o simplă privire se poate observa că numărul acestora este în scădere, cauzele principale, fiind depășirea numărului de înscrieri la pensie de numărul decedaților; creșterea vârstei standard de pensionare pentru femei, prin Legea nr.263/2010, de la 60 de ani la 63 ani (atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, gradual, conform eșalonării prevăzute în lege până în ianuarie 2030); stagiul complet de cotizare, de asemenea, a fost modificat de la 30 la 35 de ani (atingerea acestui stagiu se realizează gradual, conform eșalonării prevăzute de lege); transferul dosarelor de pensii.

Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii, față de sfârșitul anului 2017, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă are o evoluţie în descreștere. Pe de altă parte, numărul pensionarilor pentru pensie anticipată/anticipată parţială a avut o evoluţie crescătoare până în luna martie 2018 (inclusiv), iar în luna aprilie numărul acestora a scăzut după care a început să crească în luna mai 2018.

Față de sfârșitul lunii decembrie 2017, şi numărul pensionarilor pentru pensie de invaliditate are o evoluţie în descreștere, la fel şi numărul pensionarilor pentru pensie de urmaş, potrivit informaţiilor furnizate de Casa Judeţeană de Pensii. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.