Social

Numărul îmbolnăvirilor de pneumonie a crescut în rândul copiilor

Săptămâna trecută, peste 420 de teleormăneni, de toate vârstele, s-au prezentat la medici din cauza virozelor sau a pneumoniilor. Potrivit informaţiilor oferite de specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Teleorman, în săptămâna precedentă, respectiv în intervalul 29 decembrie 2014 – 4 ianuarie 2015, au fost diagnosticate cu viroze 266 de persoane, 43 necesitând internare în spital, iar cu pneumonii au fost diagnosticate 155 de persoane, 77 fiind internate în spital. Comparând cu săptămâna anterioară celei de raportare, numărul cazurilor de viroze a scăzut semnificativ, însă a crescut numărul îmbolnăvirilor de penumonie, mai ales în rândul copiilor.

Afectaţi de viroze şi pneumonii au fost copiii, adolescenţii, dar şi adulţii, însă cel mai des s-au îmbolnăvit de viroze copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 4 de ani şi cei cu vârsta cuprinsă între 0 – 1 ani, 27 necesitând internare în spital, iar de pneumonii 46 de persoane din aceleaşi categorii de vârstă au necesitat internare în spital, dintr-un total de 85 de cazuri. De menţionat că cei mai afectaţi au fost copiii de până la un an.

În vederea prevenirii îmbolnăvirilor, medicii din cadrul DSP reamintesc populaţiei cele mai simple măsuri ce trebuie luate pentru prevenirea extinderii infecţiilor respiratorii. Printre acestea se numără vaccinarea persoanelor cu risc crescut; expunerea adecvată a organismului la soare, aer şi mişcare; adoptarea unei alimentaţii bogată în minerale şi vitamine provenite din fructe şi legume proaspete; hidratarea corectă cu sucuri naturale, ceaiuri calde cu lămâie şi miere, evitarea alcoolului, cofeinei şi fumatului; spălarea frecventă a mâinilor mai ales după suflarea nasului şi venirea în contact cu persoane bolnave; folosirea batistelor igienice în caz de tuse sau strănut, suflarea corectă a nasului; curăţarea şi dezinfectarea veselei, a tacâmurilor, a jucăriilor copiilor ori de câte ori unul dintre membrii familiei este bolnav; aerisirea frecventă a locuinţelor, locurilor de muncă, sălilor de clasă; evitarea aglomerărilor şi a contactului cu persoanele bolnave şi expunerea la frig şi umezeală; utilizarea hainelor groase cu protecţie împotriva frigului.

În cazul apariţiei bolilor respiratorii acute febrile, trebuie respectate următoarele măsuri: izolarea la domiciliu; anunţarea imediată a medicului de familie, iar când medicul nu poate fi contactat, persoana trebuie să se prezinte de urgenţă la camera de gardă a unei unităţi medicale de boli infecţioase; evitarea automedicaţiei. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.