Social

Numărul de unităţi de învăţământ care funcţionează fără autorizaţie sanitară în acest an şcolar, mai mare comparativ cu anul trecut

Monica DUMITRESCU
Peste 60 de unităţi de învăţământ din Teleorman, 10 şcoli gimnaziale şi 52 de grădiniţe, din totalul celor 352 din judeţ, nu au autorizaţii sanitare de funcţionare, conform unui raport al DSP Teleorman. Este vorba despre şcoli şi grădiniţe din mediul rural, care nu dispun de instalaţie de apă potabilă curentă. Rezultatele au fost înregistrate în perioada 12-30.09.2016, în urma controalelor efectuate de DSP Teleorman conform acţiunii tematice a Ministrului Sănătăţii.
Conform raportului DSP, primele controale au fost derulate în perioada august-septembrie, înainte de începerea anului şcolar 2016-2017, ca urmare a Ordinului Prefectului judeţului Teleorman. Iniţial, în urma verificării unităţilor de învăţământ, 11 şcoli şi 50 de grădiniţe nu aveau autorizaţii igienico-sanitare de funcţionare. Ulterior, după acţiunile de reverificare efectuate în intervalul 12-30 septembrie 2016, celor 61 de unităţi de învăţământ fără autorizaţie li s-a mai adăugat încă o grădiniţă.
Astfel, fără autorizaţie igienico-sanitară sunt şcolile din Călugaru, Valea Cireşului, Puranii de Sus, Olteni, Perii Broşteni, Tătărăştii de Jos, Prundu, Bujoreni, Islaz, Vârtoapele de Jos şi Năsturelu, iar grădiniţele sunt din Călmăţuiu de Sus, Balta Sărată, Ionaşcu, Băcăleşti, Islaz, Buteşti, Vârtoape de Sus, Vârtoape de Jos, Gărăgău, Ulmeni, Urluiu, Frumoasa, Păuleasca, Spătărei, Pietroşani, Prundu, Rădulesti, Merenii de Jos, Frăsinet, Bujoreni, Baldovineşti, Lisa, Năsturelu, Prunaru, Zimnicele, Nenciuleşti, Olteni, Perii Broşteni, Slăveşti( Scurtu Mare), Drăceşti, Tătărăştii de Jos, Zloteşti, Slăveşti, Negrenii de Sus, Negreni, Dulceanca, Albeşti, Coşoteni, Moldoveni, Odobeasca, Mârzăneşti, Teleormanu, Clăniţa, Necşeşti, Năvodari, Siliştea Mică şi Drăgăneşti Vlaşca.
Într-o analiză a DSP Teleorman în ceea ce priveşte unităţile de învăţământ neautorizate igienico-sanitar, începând din anul 2012 şi până în 2016, situaţia se prezintă astfel: 2012 – 101 unităţi de învăţământ neautorizate; 2013 – 90 unităţi de învăţământ neautorizate; 2014 – 78 unităţi de învăţământ neautorizate; 2015 – 58 unităţi de învăţământ neaturoizate şi în 2016 – 62 unităţi de învăţământ neautorizate.
DSP Teleorman va efectua actiuni de control în unităţile de învăţământ pe tot parcursul anului scolar 2016-2017, astfel că pot apărea modificări în ceea ce priveşte situaţia autorizaţiilor igienico-sanitare de funcţionare.
În cadrul acestor acţiuni se verifică aspectele legate de starea clădirilor, a claselor, a curţilor, împrejmuirea acestora şi starea de salubritate a lor, asigurarea apei potabile, a iluminatului, ventilaţiei, căldurii în perioada rece, respectarea programului instructiv- educativ, urmăririea stării de sănătate a personului unităţilor de învăţământ şi efectuare a triajului epidemiologic în perioada rece când apar virozele respiratorii, asigurarea distribuirii suplimentului alimentar în condiţii corespunzătoare, asigurarea evacuării corespunzătoare a reziduurior menajere şi, nu în ultimul rând, starea de igienă a grupurilor sanitare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.