Social

Numărul copiilor înscrişi direct în clasa I a scăzut considerabil

eleviMonica DUMITRESCU

Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a verificat, în vederea aprobării, solicitările inspectoratelor şcolare judeţene/ISMB referitoare la posibilitatea înscrierii în clasa I a  copiilor care împlinesc vârsta de 7 ani, până la data de 31 august 2016, inclusiv, dar care nu au fost înscrişi anterior în clasa pregătitoare.

Potrivit datelor, la nivel naţional au fost depuse doar 486 de cereri pentru înscrierea direct în clasa I în anul şcolar 2016-2017, în regres evident faţă de totalul cererilor din anul şcolar anterior, când au fost depuse 2.901 de solicitări.

Cele mai multe cereri de aprobare au fost înregistrate în judeţele Caraş-Severin (38), Dolj (29) şi Bacău (27), iar cele mai puţine în judeţele Brăila, Olt şi Satu Mare (câte 2), respectiv Tulcea (1). În judeţul Sibiu nu a fost depusă nicio cerere.

În Teleorman, potrivit inspectorului şcolar pentru învăţământul primar, prof. Sorin Ilie, au fost depuse 25 de solicitări pentru înscrierea copiilor direct în clasa I în anul şcolar 2016-2017. Acesta a explicat că numărul mic de astfel de cereri se datorează faptului că în Teleorman majoritatea copiilor urmează cursurile clasei pregătitoare.

Copiii pentru care au fost depuse solicitări pentru înscrierea direct în clasa I vor fi înmatriculaţi în clasele deja existente, pe locurile rămase libere.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, în unităţile de învăţământ teleormănene, la clasa I în anul şcolar viitor sunt disponibile 685 de locuri, multe unităţi de învăţământ, atât din mediul urban, cât şi din mediul rural nemaiavând locuri disponibile. În aceste condiţii, părinţii vor fi nevoiţi să-şi înscrie copiii la şcoala unde mai sunt locuri disponibile, chiar dacă aceasta nu coincide cu şcoala de cirsumscripţie.

15 unităţi de învăţământ din mediul rural nu vor mai putea face înscrieri în clasa I, toate locurile fiind deja ocupate. Printre acestea se numără şcolile din localităţile: Călineşti, Trivalea Moşteni, Merenii de Jos, Năsturelu, Crângeni, Smârdioasa, Ştorobăneasa etc.

În situaţia în care într-o unitate de învăţământ numărul cererilor este mai mare decât numărul locurilor disponibile, înscrierea în clasa I se va face în perioada 11 martie – 16 martie 2016, conform unei proceduri specifice elaborate de inspectoratul şcolar, pe baza criteriilor generale şi a celor specifice de departajare, în limita locurilor disponibile, având prioritate criteriul apartenenţei la circumscripţia şcolară.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.