Social

Numărul copiilor de vârstă şcolară, în continuă scădere. Clase de simultan în 30 de şcoli teleormănene

Monica DUMITRESCU

Desfiinţarea învăţământului simultan este o ţintă imposibil de atins, în condiţiile în care de la un an la altul scade numărul copiilor de vârstă şcolară, în special în mediul rural. Astfel, copiii din clasa pregătitoare ajung să înveţe în aceeaşi clasă cu copiii din clasele primare, chiar dacă programele sunt total diferite.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, în clasa pregătitoare pentru anul şcolar 2016-2017 s-au înscris puţin peste 2500 de copii.

Majoritatea unităţilor de învăţământ au reuşit să ocupe locurile disponibile în cea mai mare parte, însă sunt câteva unităţi de învăţământ, atât din mediul urban, cât şi din mediul rural, pentru care va fi dificilă formarea claselor pregătitoare propuse.

Cea mai mare problemă este la Şcoala Gimnazială nr. 6 din municipiul Alexandria unde din cele 25 de locuri disponibile au fost ocupate doar 5. Şi la Şcoala Gimnazială “Alexandru Colfescu”, tot din municipiul Alexandria, au rămas neocupate aproape jumătate din locurile disponibile. După cele două etape ale înscrierilor, la această unitate de învăţământ au rămas libere 20 de locuri din cele 42 propuse. În afara celor două unităţi de învăţământ menţionate, în Alexandria au mai rămas neocupate 8 locuri la Şcoala Gimnazială nr. 5, la celelalte unităţi de învăţământ alexăndrene toate locurile fiind ocupate.

În mediul rural vor întâmpina dificultăţi în formarea claselor pregătitoare unităţile de învăţământ din Poroschia şi Buzescu, la prima fiind înscrişi doar 14 copii pe cele 23 de locuri disponibile, iar la cea de-a doua fiind înscrişi 11 copii pe cele 20 de locuri propuse.

În alte 30 de localităţi teleormănene copiii înscrişi la clasa pregătitoare în anul şcolar viitor vor învăţa în clase de simultan, alături de colegii lor mai mari, această măsură fiind luată din cauza numărului foarte mic de copii de vârstă şcolară. În aceste localităţi numărul copiilor care vor merge anul viitor în clasa pregătitoare este cuprins în general între 4 şi 17, în majoritatea fiind însă mai mic de 10 copii. Şcolile în care în noul an şcolar vor păşi cei mai puţin boboci sunt: Şcoala Primară nr. 3 Preajba (Poeni), Şcoala Gimnazială nr. 2 Vătaşi (Poeni), Şcoala Gârdeşti (Necşeşti).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.