Social

Numărul cazurilor de rujeolă, în creștere. Șapte copii au decedat, din care trei cu vârsta sub un an

Până la data de 16.12.2016 în România s-au înregistrat cazuri de rujeolă în 32 de județe. Cele mai multe sunt în Arad (454), Mureş (238) şi Timiş (240). Încă un județ s-a alăturat listei cu județele în care au apărut cazuri de rujeolă. Este vorba de județul Gorj, unde a fost confirmat primul caz de rujeolă. În total, au fost confirmate 1.725 de cazuri de rujeolă, cu 236 mai multe ca în săptămâna precedentă. Din păcate și numărul deceselor a crescut, ajungând la 7 decese, dintre care trei la copii sub vârsta de un an, iar un al 8-lea deces posibil datorat rujeolei se afla in curs de confirmare/infirmare. În Teleorman, nu a fost confirmat nici un caz de rujeolă.

Ministerul Sănătăţii, împreună cu experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ai Institutului Național de Sănătate Publică, ai Societăţii Naționale de Medicină Familiei și ai UNICEF, a elaborat şi a pus în practică un plan de măsuri privind limitarea extinderii epidemiei de rujeolă, după ce numărul de îmbolnăviri crește alarmant.

Prima măsură este coborârea vârstei de vaccinare cu prima doză de vaccin ROR la 9 luni, în conformitate cu prevederile internaționale privind acțiunile întreprinse în caz de epidemie și cu prevederile caracteristicilor produsului, deoarece principala caracteristică a actualei epidemii de rujeolă este că afectează și copiii cu vârsta sub un an (rata incidenţei este de 68,8/100.000). De aceea, copiii vaccinați mai devreme conform acestei prevederi vor fi apoi vaccinați conform Programului Național de Imunizare la vârsta de 12 luni și la vârsta de cinci ani.

De asemenea, recomandarea experţilor OMS este de a realiza cât mai repede recuperarea copiilor din grupa de vârstă sub cinci ani care nu au nicio doză de vaccin și a copiilor din grupa de vârstă 5-9 ani care nu au două doze de vaccin ROR conform Calendarului Naţional de Vaccinare.

Pentru punerea în practică a acestor măsuri, medicii de familie au început catagrafierea copiilor eligibili între 9 luni şi 9 ani complet nevaccinaţi cu ROR şi pe cei cu vârsta între 5 şi 9 ani care au o singura doză de vaccin. În plus, acolo unde este posibil, asistenții comunitari și mediatorii sanitari au început deja convocarea copiilor la cabinete.

Potrivit DSP Teleorman, stocurile de vaccin ROR sunt suficiente în acest moment, atât pentru vaccinările suplimentare, cât şi pentru cele la termen. Nici la nivel național nu sunt probleme cu stocurile de vaccin ROR. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.