Social

Numărul căsătoriilor mixte, în creștere / Mărturiile unor teleormănence cu soți de altă cetățenie

Potrivit datelor provizorii ale recensământului, prezentate de Institutul Național de Statistică, numărul căsătoriilor mixte este din ce în ce mai mare în țara noastră, acest lucru clarificând și motivul pentru care numărul româncelor căsătorite este cu 150.000 mai mare față de cel al bărbaților. Confirmarea acestor statistici vine și din mărturiile unor teleormănence, care au pornit la drum alături de bărbați de alte naționalități.

Corina, o teleormăneancă în vârstă de 42 de ani, este căsătorită de 10 ani cu un cetățean spaniol și locuiește pe teritoriul Spaniei, Madrid, însă în perioada de vacanță, cei doi organizează vacanțe în România, fiind amândoi pasionați de ski. Corina ne-a declarat următoarele: “Mă simt fericită spiritual, emoțional și financiar alături de soțul meu. Herman este avocat, deținem o casă mare, familia lui este înstărită și m-au acceptat cu brațele deschise. Îmi petrec o mare parte a timpului prin magazine, la terase cu prietenele mele și prin saloanele de înfrumusețare. Viața mea pare lipsită de cusur, dar am zile în care mă simt inutilă, în care simt nevoia de independență, dar soțul meu nu îmi permite să merg la muncă, argumentând că ne descurcăm foarte bine și fără contribuția mea. El este plecat în mare parte a timpului cu îndatoriri de serviciu, iar eu îmi ocup timpul așa cum pot, de una singură”.

O altă respondentă, Lavinia (27 ani) este la început de drum, alături de soțul ei, turc stabilit în Marea Britanie. Au împreună un băiețel de 4 ani și s-au căsătorit în vara acestui an, după o relație de 7 ani. Aceștia comunică în mare parte în limba engleză, în timp ce Ibrahim, băiețelul lor, îmbină limba turcă, engleză și română, puține cuvinte din fiecare. Lavinia s-a convertit la religia musulmană, au împreună o afacere în Anglia, aceasta relatând cu lacrimi în ochi că cea mai mare dorință este să aducă băiețelul într-o vacanță în România, pentru a-și cunoaște bunicii.

Unul dintre cazurile în care soția româncă s-a stabilit împreună cu soțul în țara natală este cazul Mihaelei. Divorțată de soțul român, aceasta și-a unit destinul cu un cetățean turc și împreună locuiesc într-un într-o comună din apropierea Alexandriei, dețin împreună un magazin alimentar și se îngrijesc de bunăstarea părinților Mihaelei, persoane vârstnice, cu probleme de sănătate. Soțul său s-a integrat foarte bine, a învățat limba română și declară că viața la sat îi aduce liniștea și echilibrul, devenind astfel cetățean român cu drepturi depline. Concluzionăm, deci, că și numărul imigranților, respectiv al celor care s-au mutat definitiv în România și și-au schimbat domiciliul a crescut, potrivit datelor INS. În 2021, erau aproximativ 50.000, față de 32.000 în 2020 și puțin peste o mie în anul 1990. Cei mai mulți provin din Franța, SUA, Germania, Ucraina și Republica Moldova.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.