Rentierii agricoli din judeţ şi-au parafat deja carnetele de rentă viageră, perioada de vizare a acestora fiind încheiată la data de 31 august 2013 şi acum îşi aşteaptă drepturile băneşti care li se cuvin, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Potrivit Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Teleorman, în 2013, numărul carnetelor de rentă viageră vizate a fost de 2.684, cu peste 160 mai puţin ca anul trecut, când numărul acestora a fost de 2.850.
Potrivit directoului executiv al APIA, operaţiunea de vizare pe 2013 a carnetelor de rentier a fost epuizată.
Obiectul rentei viagere agricole îl constituie terenurile cu destinaţie agricolă situate în extravilan, astfel cum sunt definite în Legea fondului funciar nr. 18/1991. Renta viageră agricolă reprezintă suma de bani plătită rentierului agricol care înstrăinează sau arendează terenurile agricole extravilane aflate în proprietatea sa ori încheie acord cu investitorul, având siguranţa unei surse viagere de venituri garantate de stat. Cuantumul rentei viagere agricole reprezintă echivalentul în lei a 100 de euro pe an pentru fiecare hectar de teren agricol extravilan înstrăinat şi pentru care s-a încheiat acordul cu investitorul, şi echivalentul a 50 de euro pe an pentru fiecare hectar de teren arendat din extravilan.
Pentru suprafeţele mai mici de un hectar, suma plătită va fi proporţională cu suprafaţa înstrăinată sau arendată, respectiv pentru care s-a încheiat acord cu investitorul. Plata rentei viagere se face în lei prin raportare la cursul mediu de schimb calculat de Banca Naţională Română, din anul pentru care aceasta se datorează.
Pe lângă vizarea carnetelor de rentier agricol, Centrul Judeţean Teleorman al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură eliberează adeverinţe, atât pentru creditarea fermierilor în cadrul plăţilor unice pe suprafaţă, SAPS, dar şi pentru creditarea fermierilor în sectorul zootehnic, la speciile ovine sau caprine, care intenţionează să acceseze credite pentru finanţarea activităţilor curente, de la băncile care au încheiat convenţii cu Agenţia. Creditele oferă producătorilor agricoli posibilitatea utilizării de resurse financiare, necesare activităţilor curente, până la efectuarea, de către APIA, a plăţii primelor pe exploataţie şi pe cap de animal la care sunt îndreptăţiţi potrivit prevederilor legale. În ceea ce priveşte adeverinţele eliberate pentru fermierii din zootehnie, cuantumul de plată înscris în adeverinţă este de 30 de lei pe cap de animal”, a precizat directorul APIA Teleorman, Eugen Coman.